Yeni yılınız kutlu olsun. İyisiyle kötüsüyle 2018 artık tarihten bir sayfa olarak geride kaldı. Türkiye için, Denizlimiz için zor bir yıl oldu.

2018’te ülkede yaşananların kısa bir özetini sunalım…

Ocak ayında Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK/PYD’nin ülke sınırını tehdit etmesi ve var olan bu terör olgusunun ortadan kaldırılması için Suriye'nin Afrin bölgesine başarılı bir askeri operasyon gerçekleştirdi.  Operasyona "Zeytin Dalı Harekatı" adı verildi. Mehmetçik terör örgütlerine yönelik bölgede aktif bir şekilde mücadelesine devam ediyor.

Mart ayında ise Doğan Medya Grubu bünyesindeki medya organlarının tamamının Demirören Medya Grubu’na satılacağı kesinleşti.

18 Nisan’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmesinin ardından erken seçime gidileceği ve tarihinin 24 Haziran olduğunu duyurdu.

22 Nisan’da yeni kurulan İYİ Parti’nin seçimlere girebilmesi için CHP’li 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada İYİ Parti’nin 24 Haziran’daki seçimlere katılabileceği kesinleşti.

24 Haziran’a ise ülke siyasi partilerin ittifakıyla Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine gitti. AK Parti ve MHP’nin içinde yer aldığı Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisinin içinde olduğu Millet İttifakı yarıştı. Erdoğan yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilirken, en yakın rakibi Muharrem İnce yüzde 30 oy aldı.Milletvekilliği seçimlerinde de AKP yüzde 42, CHP yüzde 22, HDP yüzde 11, MHP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 9 oy aldı. Buna göre Meclis’te AK Parti 295, CHP 146, HDP 67, MHP 49 ve İYİ Parti 43 sandalye kazandı.

Temmuz ayında ise ülkeyi yasa boğan bir kaza yaşandı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yolcu treni, vagonlarından bir kısmının raydan çıkması sonucu devrildi. 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı.

10 Temmuz ‘da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atananlar Meclis Genel Kurulu’nda yemin etti.

12 Temmuz ‘da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. Başkanı Binali Yıldırım oldu.

26 Temmuz - İçinde bedelli askerlik düzenlemesini de bulunduran torba yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından yasalaştı

1 Ağustos ‘da ise  ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin rahip Pastör Andrew Brunson’a ev hapsi vermesi üzerine, Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

1 Ağustos - ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı sonrası 1 ABD Doları 5 TL oldu. Ve artmaya devam etti. Süreçte dolar 7 liraları Euro ise 8 liraları gördü.

Ülkede birçok şirket böylesi bir dalgalanmaya hazır olmadığı için ekonomik anlamda dış kaynaklı baskılar sonucu ciddi anlamda sıkıntı içine girdi. Halk arasında iflas erteleme olarak bilinen Konkordato talepleri de patladı. Denizli’de bu durumundan ciddi anlamda etkilendi. 30’un üzerinde firma konkordato ilan etti. Ve halen talepleri mahkemeler değerlendirmeye devam ediyor.

1 Ekim’de görev başı yapan TBMM’de Cumhurbaşmkanlığı Hükümet Sistemi’nin  de ilk günü oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski başbakan, yeni TBMM Başkanı Yıldırım konuştu. Genel Kurmay Başkanı ve komutanlar ilk defa meclis açılışındaydı.

12 Ekim’de ise ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkındaki adli kontrol uygulamaları kaldırıldı. Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Aldığı ceza, hapishanede kaldığı günlere mahsup edildi. Brunson Türkiye’den ayrılarak ülkesine geri döndü.

Türkiye’de Mart 2019’da gerçekleşecek yerel seçim süreci başladı.

13 Aralık’ta Ankara Çiftlik mevkiinde Marşandiz istasyonu girişinde Ankara'dan Konya'ya giden 206 yolcunun bulunduğu Yüksek Hızlı Tren (YHT) çarpışmasında aralarında üç makinistin de olduğu dokuz kişi öldü, 46 kişi yaralandı.

18 Aralık’ta  CHP'nin 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde Ankara adayı Mansur Yavaş, İstanbul adayı ise Ekrem İmamoğlu olarak belirlendi.

29 Aralık’ta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım olarak açıkladı.