Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart 2019 tarihinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem ile ilçede adeta deprem fırtınası yaşanmış orta ve küçük ölçekte yüzlerce deprem meydana gelmişti. Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Acıpayam’da fay kırılması sonrası hareketliliğin bittiğini, bir ay içerisinde de zeminin oturduğunu söyledi.

Denizli’yi de beşik gibi sallayan Acıpayam depreminin artçıları da bitme noktasına geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, şunları söyledi: “20 Mart 2019 tarihinde meydana gelen Acıpayam İlçesi Yeniköy Mahallesi Merkezli AFAD verilerine göre 5.5, Kandilli Rasathanesine göre ise 5.7 büyüklüğünde olan bir deprem yaşandı. Sonrasında ise büyüklüğü 4.4’e kadar yükselen artçılar devam etti. Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak bir ekip oluşturarak deprem bölgesinde merkez ve mahallelerinde arazi incelemelerde bulunduk. Depremin hemen ardından bölgede yaptığımız bilimsel incelemelere göre de 1 ay kadar daha zemin oturuncaya kadar artçıların süreceğini iletmiştik. Öyle de oldu. Bugüne baktığımızda ilçede deprem hareketliliği yok denecek kadar azaldı. Acıpayam normal bir süreç geçirdi. Hasar alan yapıları incelediğimizde ise yığma ve kerpiç yapılarda depremin etkisiyle hasar oluştuğunu gördük. Harç olarak kil kullanılmış taş yapılarda da hasarlar vardı” dedi.

85 YIL ÖNCE YAŞANMIŞ

Depremin tarihsel geçmişini de incelediklerini belirten Semiz, “Bölgedeki depremlerin ne zaman gerçekleştiğini belirten  tarihsel kronolojisini de araştırdık. Acıpayam’da en son meydana gelen deprem 1936 yılında 5,3 büyüklüğünde ve aynı yerde yaşanmış. Bu bölgede aynı fayda 83 yıl sonra yeni bir deprem oluşuyor. Bu önemli bir bulgu. Acıpayam’da yaşanılan depremlerin 80 ile 85 yıl aralığında aynı büyüklükte tekrarlandığını ortaya koyuyor” dedi.