İklim değişikliği konusunda gelecek yıllar için strateji planlaması ve tedbir alınabilmesi için çalışmalar yürüten Denizli Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 2 yıl önce Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinatörlüğündeki "Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı" kapsamında başlattığı "İklim Hareketi İçin Değişime Güç Ver Projesi" tamamlandı.

PROJENİN TEKNİK ÖZETİ PAYLAŞILDI

Denizli Seragazı Envanteri ve İklim Eylem Planı ile ilgili açılış konuşması gerçekleştiren REC Türkiye Direktörü Sayman, planın küresel, ulusal, bölgesel ve yerel çabaların bir sonucu olarak hazırlandığına dikkat çekti.  Sayman, "Başarılı bir süreç yürütüldü ve 10’a yakın çalıştay yapıldı. Liselerde, etüt salonlarında ve Pamukkale Üniversitesi’nde farkındalık etkinlikleri, anketler yapıldı. Bu kapanış toplantısı, yeni bir başlangıç. Umuyorum bundan sonraki süreçte bu eylem planının uygulanmasında Denizli bu konudaki hem öncülüğünü hem de iklim değişiklindeki hazırlığını arttırmış olur" diye konuştu. AB Başkanlığı Uzmanı Çiçek ise, projeyi destekleyen fonların varlığına dikkat çekerek, mali desteklemeler hakkında bilgi verdi.

7'DEN 70'E EĞİTİMLER VERİLDİ

Meclis Başkanvekili Değirmenci de, Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 2 yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmayla, Denizli özelinde farkındalık oluşturduklarına dikkat çekerek, projenin amacına uygun bir şekilde ilerlediğini söyledi. Değirmenci, "Anaokuluna giden çocuklarımızdan başlamak kaydıyla ilköğretim, lise ve üniversiteye giden gençlerimiz dahil olmak üzere farkındalık eğitimlerinde bulunduk. Onların bulunduğu mekanlarda iklim hareketi nedir, iklim eylem planı nedir anlatmaya çalıştık. Denizlili vatandaşlarımızın gündelik hayatına yeni terimler kazandırdık.” İfadelerini kullandı.

YEŞİL VE ÇEVRECİ BİR KENT: DENİZLİ

Denizli Büyükşehir Belediyesinin pek çok konuda olduğu gibi iklim değişikliği eylem planı konusunda da öncülük yaptığını vurgulayan Değirmenci, "Öncelikle Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden bir tanesiyiz ve en temiz şehir ödülü alan şehirlerden bir tanesiyiz. Yüzde 49’umuz ormanlarla kaplı. Her yıl binlerce ağacı toprakla buluşturuyoruz. Büyükşehir olduktan sonra şehrimizin tamamındaki atık suları arıtmak gibi bir hedef koyduk. İstiyoruz ki bir damla arıtılmamış su doğaya salınmasın. Katı atık tesislerimizle birlikte çöplerin vahşi depolanmasının önüne geçiyoruz. Sera gazı salımında yüzde 21 azaltım hedefleniyor” dedi.