İnsan hayatı kadar değerli bir şey yok bu dünyada. Maalesef sağlıklı bir yaşam için herkeste çok şanslı olmuyor bu hayatta. Türkiye’de organ yetmezliği nedeniyle makineye bağımlı yaşayan veya ölümü bekleyen 30 bin kişi olduğunu biliyor muydunuz? Yine Denizli’de bu durumda yüzlerce kişi var.

Ancak gözü yaşlı birçok insan ve aileye Denizli halkı nasıl umut olabileceğini göstermeyi başardı. Bundan 2 ay önce 1 milyon nüfusu geçen Denizli’de sadece 250 kişinin organ bağışçısı olduğu ortaya çıkınca Denizli Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ sloganıyla organ bağışı kampanyası başlatılmıştı. Kent genelinde kurulan ekipler ve organ bağışı stantlarıyla toplumu bilgilendirmeye ve bağışa yönlendirmek amacıyla harekete geçti. Başardı da…

Denizli bu çağrıya ses verdi ve insan yaşamına katkı koymak amacıyla yüzlerce kişi organ bağışçısı oldu. Evinde hasta yatağında ya da hastanede organ bağışı bekleyen yaşamları giderek solan o insanlara Denizli umut ışığını yakmayı başardı.

Düşünün sadece 250 kişinin organ bağışçısı olduğu bir kentte duyarlı insanlar sayesinde artı 1487 kişi bir ay içinde organlarını bağışladı. Kampanya öyle ses getirdi ki, o rakam artmaya devam ediyor.

Gerçekten Denizli kendine yakışanı yapmayı başardı. Bu konuda Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk’ün çabaları yadsınamaz. Denizli halkı adına da kendisine böylesi duyarlı bir projenin hayata geçirilmesinde ve sonrasında gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyorum. 

Ancak benim de dahil organ bağışı noktasında birçok bilgi eksiğimiz olduğunu da aktarmakta fayda var. Organ bağışından çekinen insanlardan tutun organ bağışı yapanlara kadar bilgiler tam değil.

18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey kendi isteği ile bağışta bulunabilir. Organ bağışını yaptıktan sonra kişiye hayattayken organlarını bağışladığı için bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi'nden kaydını sildirmesi yeterlidir.

Başta organ bağışı için ölmüş olmanız yani beyin ölümünün gerçekleşmesi şart. Bitkisel hayat tıbbi bir ölüm değildir. Kişinin şuuru açık olmasa da, solunum makinesine bağlı olsa da eğer o kişi bitkisel hayatta ise o kişinin organları alınmamaktadır. Beyin ölümü kararı; kardiyolog, nörolog, nöroşirurji ve anestezi uzmanlarından oluşan, organ nakli ekibi dışında başka bir ekip tarafından verilir. Kişinin bağış kartı yanında olması, ya da sistemde adının olması da bağış için yeterli de değil. Aile yakınlarının onayı olmazsa olmaz. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşmalıdır. Ayrıca önemli bir detay var ki, çok önemli. Hastane şartlarında ölmüş olmanız gerekiyor yoksa hastane dışında bir ölüm gerçekleşirse o kişiden de organlar alınamıyor. Çünkü bozulma yaşanıyor.

Sonuçta ölü bir bedenden yaşama tutunmaya çalışan bir insana yeni bir hayat, yaşam sunma şansımız var. Ben dahil herkes bu konuda gereken hassasiyeti göstererek, sağlıklı bir yaşam için yanıp tutuşan o insanlara yardımcı olabilme imkanını kullanmalıyız.