Çiftçinin altını haline gelen ve dünyanın yüzde 85 ihtiyacını karşılayan Denizli’de kekik üreticileri, pazar paylarını korumak ve kekik üretiminde karşılaştıkları sıkıntıları aşmak için eğitim toplantısında buluştu.

Geçtiğimiz yıl 100 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin ton kekik üretimi sağlayan ve yılda 120 milyon lira gibi dev bir gelir elde Denizlili üretici, bu kazancı korumak için Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen eğitimde oturdukları sıralarda pür dikkat konusunda uzman isimleri dinledi. 

Dünyada talep gören önemli tıbbi ve aromatik ürünler arasında kekik baş sıralarda. Türkiye’nin yüzde 92 oranında kekik üretimi Denizli’de yapılıyor. Ayrıca dünyanın yüzde 85 kekik ihtiyacını 100 bin dekar alanda yıllık 15 bin ton üretimle Denizli sırtlıyor.  Bu nedenle çiftçiler açısından kekik Denizli’de altından daha değerli. Üretilen Denizli kekiği dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor. Denizli; ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Asya’ya, Rusya’dan Japonya’ya kadar onlarca ülkeye kekik ihracatı yapıyor.

Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kekiğin kullanım alanlarının artması kekiğe olan talebi daha da artıyor. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getiriyor. Denizli’de 100 bin dönüm alanda kekik yetiştiriciliği yapılırken, Eymir, Gözler ve  Uzunpınar kekik üretiminde ön sıralarda yer alıyor. Ve o bölge kekik üretiminde dünyayı besliyor.

ÇİFTÇİLER EĞİTİME KOŞTU

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte kekik üretim alanlarına giderek çiftçinin karşılaştığı sıkıntıları, üretimde baş gösteren problemleri verdiği eğitimlerle aşmaya çalışıyor. Büyük bir gelir kapısı olan kekikte dünyada Pazar payını korumak içinse Denizlili çiftçiler, eğitimlere adeta koşarak gidiyor. Kekik diyarı Gözler ve Uzunpınar’da gerçekleşen eğitimlere ise çiftçiler adeta akın etti.

Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk, kekik yetiştiriciliğinin önemli noktalarından bahsettikten sonra, ihracatta sıkıntı oluşturan pestisit kalıntıları, mikroorganizma bulaşmaları ve hasat sırasında ürün içerisine karışan yabancı otlardan kaynaklanan pirolazidin alkoloidlerinin önlenmesi için alınacak tedbirleri anlattı. Bölgedeki kekik üreticilerimizin yetiştiricilik ve pazarlama ile ilgili tüm soruları ise konusunda uzman isimler tarafından cevaplandı.

KEKİK ÇOK ÖNEMLİ

İl Müdürü Yılmaz Eerkaya, eğitimlerin önemine vurgu yaparak, “Dünya kekik üretiminde Denizli yüzde 85'lik oranla lider. Üretimin tamamı ihracata gönderilmekte. Bu değerli ürünün pazarının kaybedilmemesi için zirai mücadele ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması, yabancı ot mücadelesinin çapayla yapılması, kekiğin sararmadan hasat edilmesi, kurutma yerlerinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi, elde edilen ürünün yeni ve temiz çuvallara konularak güneş ve ışık almayan temiz depolarda saklanması ve içine yabancı madde karıştırılmaması gerektiğini çiftçimize anlatmaya devam ediyoruz.

Küresel rekabetin her geçen gün arttığı dünyamızda mevcut pazarlarımızı koruyarak yeni pazarlara girebilmemiz için onların istediği kalitede ürünler üretmeliyiz. Bu nedenle kekik üreticilerimiz bakanlığımız talimatlarına titizlikle uymalı ve alıcı firmaların taleplerini yerine getirmelidir" dedi.