İzmir'in 15 Mayıs 1919'da düşman tarafından işgalinden 4 saat sonra Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi öncülüğünde başlatılan mücadelenin 100. yılı dolayısıyla kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi.

15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda protokol üyeleri ve vatandaşların katıldığı etkinlikte, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra mehteran takımı eşliğinde Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Milli Mücadele'yi başlattığı Kayalık Caddesinden Bayramyeri Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında bazı vatandaşlar, evlerinin balkonlarından alkışlarla ve bayrak sallayarak destek verdi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından Bayramyeri Meydanı'nda, Denizli Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

HULUSİ EFENDİ'NİN FETVASI OKUNDU

Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada, Hulusi Efendi önderliğinde bu meydanda toplanarak düşmana asla boyun eğmeyeceklerini tüm dünyaya haykırdığını belirtti. Denizli'nin, Milli Mücadele'nin ilk fitilinin ateşlendiği yerlerden biri olduğunu vurgulayan Zolan, şunları kaydetti: "Türk milleti tarih boyunca topraklarına düşman postalını asla bastırmamış, esaret altında yaşamaktansa şehit olmayı tercih etmiştir. Denizli'miz her zaman vatanına milletine sahip çıkmıştır. Tam 100 yıl önce ülkemizde işgale karşı milli mücadele ateşini yakan ilk şehir Denizli olmuştur. Denizli'de yakılan bu kıvılcım, bugün burada hür ve bağımsız yaşamamızın vesilesi ve başlangıcı olmuştur."

Denizlililerin şehrine düşman postalının girmesine izin vermediğine vurgu yapan Zolan, "Bu nedenle Denizli'mizin kurtuluş günü yoktur, Milli Mücadele Günü vardır. 2007'de o günkü başkanımız Sayın Nihat Zeybekci döneminde belediye meclisinde aldığımız karar ile 15 Mayıs'ı Milli Mücadele Günü olarak belirledik ve 2007'den beri her yıl 15 Mayıs'ta bu güzelliğimizi, bu şeref ve onur günümüzü kutluyoruz." diye konuştu. Zolan, belediye meclisinin aldığı kararla Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 100 yıl önce yayımladığı fetvayı okudu.