denizliaktuel.com-ÖZKAN TOKMAK

Nüfusu, dinamik yapısıyla Ege’nin önde şehirleri arasında yer alan Denizli, takındığı duyarsız tavırla bir konuda sınıfta kaldı. 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip kentte, sadece 250 kişinin organ bağışında bulunup sistemde kayıtlı olduğu belirlendi. İnsan yaşamının değeri ortadayken organ bağışı noktasında takınılan tavır üzdüğü gibi, hastalıklarına çare arayan, yeni bir yaşam için umutla bekleyen binlerce hastanın da adeta umutlarını yıktı.

PROJE BAŞLADI

Bu durumu tersine çevirmek insanları organ bağışına sevk etmek için Vali Hasan Karahan başkanlığında Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Denizli Müftülüğü arasında yapılan protokol ve  ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ sloganıyla projeye hayat verildi. Toplumda organ bağışı bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması için açılacak stantlarda vatandaşlar bilgilendirilecek, organ bağışı konusunda bilinçlendirici broşürler dağıtılacak, isteyen vatandaşların bağışları alınarak ‘Organ Bağış Kartları’ verilecek. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullarda öğrenciler aracılığıyla velilere organ bağışının önemini anlatan mektuplar gönderecek. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de Kredi Yurtlar Kurumu’nun önünde stant açarak üniversite öğrencilerine organ bağışı hakkında bilgilendirip, bağış alacak.. İl Müftülüğü ise her hafta farklı camide organ bağışıyla ilgili vaaz verecek, camide vatandaşlardan organ bağışı alacak.

TABLO DEĞİŞMEDİ

Denizli’de sadece 250 kişinin organ bağışı yaptığı bilgisiyle konuya yönelik duyarsızlığın had safhada olduğu görülürken, insanlara konuyla ilgili çekingen kaldığı o an bugün Cuma namazında Delikliçınar Yeni Camii önünde açılan stantta gözler önüne bir kez daha serildi. Yaklaşık 2 bin kişinin namaz kıldığı camide standa gelerek organ bağışı yapan kişi sayısı 20 civarında kalması devam eden duyarsızlığa pes dedirtti. Ancak stantta halkı bilgilendiren İl Sağlık Müdürlüğü personelinin,  çekingen bile kalsa birçok insana organ bağışını anlatma konusundaki azmi görülmeye değerdi.

“TOPLUMSAL BİR AYIP İŞLİYORUZ”

Standa gelerek organlarını bağışlayan vatandaşlar ise konuyla ilgili şu yorumlarda bulundu; “Bu konuda insanlar gereksiz bir korku içinde. Allah korusun bir kazada veya farklı bir nedenle yaşamımızı yitirsek , çevremizde dahi organ bekleyen insanların dramını görmemize rağmen organlarımızın toprak altında yok olup gitmesine göz yumuyoruz. Verilen vaazlarda bile organ bağışlamanın hiçbir şekilde günah olmadığı hatta ölü iken bile büyük bir sevaba girmiş olacağımız gerçeğini anlatıyorlar ama sonuç ortada. Gerçekten üzücü. İnsanlar organlarını bağışlamalı. Ve organ bekleyen insanlara umut olmalı. Denizli’de organ bağışı yapanların sayısının bu denli düşük olması ise gerçekten toplumumuzun büyük ayıbıdır” diyerek insanları organ bağışına davet ettiler.