İsveç'te 3.000 kişi

             - mağazalarda kolayca ödeme yapabilmek

             - güvenliklerden kolayca geçebilmek

             - metro/otobüs biletlerini kolayca alabilmek

için derilerinin altına pirinç büyüklüğünde çip yerleştirtmiş... Ve kullanıcı sayısının daha da artması bekleniyor...

İstediğiniz yemeği ve tatlıları, hatta uzaktan cep telefonunuzdan emir vermeniz durumunda, en iyi şekilde yapıyor ve sunuyor. Tek yapamayacağı şey ise yaptığı yemeğe aşkını koyamaması olacak... Ürün bu yıl çıkacak.

Bir dolap,  alt gözüne koyulabilen 30 parça çamaşırı analiz ediyor,  yapay zeka robot kolları ile itina ile katlıyor ve doğru rafa yerleştiriyor...

Çin'in güneyinde yer alan Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'ndeki yerel bir televizyon kanalı, 29 kilogram ağırlığında ve 1,21 metre boyundaki yapay zekalı bir robotun, 6 Haziran'da haber kanalı ve haber aplikasyonlarında spiker olarak ilk programıyla izleyenlerin karşısına çıkacağını duyurdu.

Evet, son dönemin dikkatimi çeken teknoloji haberleriydi bunlar. Uzun yıllar haber spikerliği de dahil TV programları yapmış biri olarak sanırım beni en şaşırtanı sonuncu haber oldu. İyi ki tam zamanında TV programlarını bırakmışım yoksa zaten mesleği çoktan robotlara kaptıracakmışız...

Bilmiyorum teknoloji haberlerini ne kadar takip ediyorsunuz ama son dönemde benim en çok dikkatimi çeken genelde teknoloji dünyası. Son üç yıla bakarsak aklımızın dahi alamayacağı, hayal bile edemeyeceğimiz o kadar yeni gelişmelerle karşı karşıyayız ki her yerde robot haberlerini duyuyoruz. Hatta vatandaşlık verilen ve aile kurmak istediğini belirten Sophia var!

(Suudi Arabistan tarafından verilen vatandaşlıkla dünyada ilk defa vatandaş olan robot Sophia, verdiği röportajda ailenin çok önemli bir olgu olduğunu, "gelecekte aile kurmak istediğini" söyledi. Geçtiğimiz aylarda bir reklam filmi için ülkemize gelen Sophia, konferans dahi verdi...)

İleride acaba insanlar robotlar ile evlenir mi? Robotların insanlık dünyasındaki konumu ne olur? Gelecekte birçok meslek insanlar tarafından değil robotlar tarafından yapılıyor olacak. Bu da ‘Peki o zaman insanlar ne iş yapacak?’sorusunu da akla getirmiyor değil. Bunlar; akılda tabii ki bazen endişe boyutunu da alan birçok soru işaretleri.

Ama güzel tarafları da yok değil; robotlar sayesinde artık birçok fiziksel iş tarihe karışacak gibi...

En çok hanımların sevineceği temizlik, yemek yapan robotlar, bazı ülkelerde trafikte kullanılmaya başlanan sürücüsüz otomobiller, hatta şimdi satışa çıkan 2019’da kullanılmaya başlanacak olan karada 160 km, havada 179 km son hıza kadar çıkabilecek 11 bin feet'e kadar yükselen uçan arabalar.

Bunlar hayatımıza birçok kolaylık getirecek bizi sevindiren teknolojiler.

Yani 2-3 yıl içerisinde şuan hayalini bile kuramayacağımız çok büyük teknolojilerin hayatımızda yer alacağını düşünürsek; acaba uzayı görür, oraya yerleşir miyiz? Buna ömrümüz yeter mi bilmiyorum. Son dönemdeki bilim kurgu filmlerinin ana teması olan bu konu ile ilgili size şu soruyu yöneltmek istiyorum; “Uzaya gidecek bir grup içine sizi de seçtik, ücretsiz uzaya gideceksiniz” deseler, gitmek ister miydiniz?

Bu genelde benim yakın çevreme küçük bir maceraperestlik testidir. Hadi bakalım ‘siz de macerayı seviyor musunuz, yoksa teknoloji sizi korkutuyor mu?’ kendinizi bir tartın.

            Bu teknolojiye ayak uydurmaya var mısınız...