Doğayı ve doğal yaşamı katleden insanoğlunu durdurmak mümkün değil. Doğada yaşayan hayvanların her geçen gün yaşam alanlarını daraltmaya onların nesillerinin tükenmesine sebep olmaya devam ediyoruz. Ancak doğal ortamda yaşayan ve nesli tükenmekte olan bir hayvanı evlat edinip yapacağınız maddi katkıyla nesillerini geleceğe taşımayı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Evet, ilk duyduğumda bana da ilginç gelmişti. Hatta nasıl olabilir ki diye kendi kendime sordum. Ama biraz araştırma yaptıktan sonra ne kadar güzel bir proje olduğunu fark ettim.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)bu projesinden biraz bahsetmek istiyorum.

Nesli tehlike altında olan bir türü evlat edinerek, o türü korumak için yürütülen çalışmalara destek olabilirsiniz.

Mesela; saz kedilerinin nesli tehlike altında çünkü yaşam ve beslenme alanları, insan etkisiyle giderek daralıyor.

Pandaların, nesli tehlike altında. Panda popülasyonun son zamanlardaki artışına rağmen pandaların sayıları hala az ve yaşamalarına yönelik tehditler devam etmekte.

Deniz kaplumbağaları, yaklaşık 110 milyon yıldır dünyamızda yaşıyor. Ancak gelecekleri tehdit altında.

Dünyada 15 türü bulunan turnanın sadece bir türü (Grusgrus) Türkiye’de yaşamakta. Turnaların Türkiye popülasyonu ‘Tehdit Altında’. Türkülerimizde, şiirlerimizde, motiflerimizde yer alarak kuşaklar arası yolculuk yapan turnaların Anadolu’daki neslinin devamı için doğal yaşam alanlarının korunması gerekiyor.

Orfoz, aşırı avcılık ve kirlilik nedeniyle nesli tehlike altına giren türler arasında yer alıyor.

Yunuslar; yaşam alanlarının kaybı, deniz ve ses kirliliği, tesadüfi avcılık ve kasti öldürme gibi tehditlerle karşı karşıya.

1900’lerin başında sayıları 100 bine ulaşan dünyadaki kaplan popülasyonu bugün 3.200’e kadar gerilemiş durumda. Bilim insanları, bu rakamı bir kırılma noktası olarak tanımlıyor. Bir başka deyişle, bu noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir yok oluş söz konusu.

Kutup ayılarının hayatta kalması ve yavrularını büyümesi kutup buzullarına bağlı. Ancak son zamanlardaki bütün göstergeler, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların iklim değişikliği nedeniyle endişe verici bir hızla eridiğini ortaya koyuyor.

Orangutan, Asya’da, bir dev maymun türü olan orangutana ev sahipliği yapan orman alanları hızla yok oluyor; ağaçlar tarımsal faaliyetlere yer açmak için kesiliyor. Ekolojik, ekonomik ve kültürel açıdan gezegenimizin en önemli canlılarından biri olan orangutan WWF’in öncelikli türlerinden biri.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nınbirçok projeleri var.  Sizler de biraz araştırdıktan sonra doğaya, dolayısıyla bizlerin yaşamına ne kadar katkı sağladıklarını göreceksiniz. Belki de bir çoğunuz ben bu konuda ne yapabilirim diye düşüneceksiniz. İlla ki bireysel bir çaba harcamanıza gerek yok. Bu konuyu ciddi bir mesele olarak görüp bu konuda ciddi projeler geliştiren WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nadestek olarak sizler de nesli tükenmekte olan bir hayvana yaşam eli uzatabilirsiniz.

Hani ben hayvan besleyemem ama yaşamalarını isterim diyenler için müthiş bir çözüm. Hiçbir sorumluluğunuz olmayacak, hayatı boyunca ona bakmak ve mama almak, onu veterinere götürmek zorunluluğunuz da yok. Onlar için ne yapılması gerekiyorsa zaten yapacak olan bir birlik var. Sizler, sadece küçük bağışlarda bulunarak doğada nesli tükenmekte olan bir hayvanı evlat edineceksiniz. Ve o türün neslinin tükenmemesi için ömürlük bir çalışmaya imza atmış olacaksınız.

Bence düşünün derim. Hiç görmediğiniz bir pandanız ya da yunusunuz var. Sizin desteğinizle yaşamını sürdürecek. Ne kadar güzel bir his öyle değil mi?

Haydi sizde bir el verin, hiç görmediğiniz ve nesli tükenmekte olan bir hayvanıevlat edinin onlara hayat olun.