Samsun'da 70 yaşında hayata veda eden Ozan Arif, ortaokul yıllarında tanıştığı bağlamayla bir ömür boyu milli duyguların, kahramanlıkların ve hüznün sesi oldu.

Giresun'un Alucra ilçesine bağlı Hapu köyünde 1949 yılında dünyaya gelen Şirin, ilk ve orta öğrenimini Samsun'da tamamladı. Ortaokul yıllarında sesine aşık olduğu bağlama ile tanışan Ozan Arif, yakalandığı tüberküloz hastalığı nedeniyle İstanbul'da yaklaşık bir yıl hastanede tedavi gördü. "Ozan" mahlasını ortaokuldaki okul müdürü Kemal Giritli'nin verdiği Arif Şirin, gittiği öğretmen okulunda edebiyat alanında kendini geliştirdi. Alparslan Türkeş'i ilk kez ortaokul yıllarında Samsun'da düzenlenen toplantıya geldiğinde gören Şirin, bu toplantının ardından kendini Türkeş'e yakın hissetmeye başladı. Yıllar sonra öğretmen okulundan mezun olunca gittiği Ankara'da Türkeş ile ilk kez görüşme fırsatı buldu.

Öğretmen okulunu tamamlayan Ozan Arif, Samsun'da 2 farklı köy okulunda 1970-1979 yılları arasında öğretmenlik ve okul müdürlüğü yaptı. Bu arada ülkücü hareket kapsamında arkadaşlarıyla toplantı ve faaliyetlere katıldı. Sosyal faaliyetlerde de bağlama çalıp deyişler söyleyen Ozan Arif, Ülkü Ocakları Genel Merkezinin dikkatini çekti. Turnelere giden, piyeslerde perde arasında bağlamayla kendine has program yapan Ozan Arif, Ülkü Ocaklarınca Ankara'da düzenlenen etkinliklere de katıldı. Konserlerinde memleketinin yöresel kıyafetini giyen Ozan Arif, Ülkü Ocakları Genel Merkezi tarafından 1977-1978 yıllarında Konya'da düzenlenen "Aşıklar Bayramı"na gönderildi. Burada seslendirdiği şiir büyük beğeni toplayan Ozan Arif, dinleyicilerin isteği üzerine, ikinci kez söylemek yasak olmasına rağmen jüri üyelerinden Ahmet Kabaklı'nın ağırlığını koymasıyla şiirini tekrar okudu.

24 EYLÜL 1980'DE ALMANYA'YA GİTTİ

Dönemin yöneticileriyle 1979 yılında yaşadığı sıkıntılar üzerine öğretmenlikten istifa eden Şirin, Almanya'ya turneye gitti. Ozan Arif, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından bir süre gözaltına alındı. Serbest bırakıldıktan sonra bir süre daha Türkiye'de kalan Şirin, 24 Eylül 1980'de Almanya'ya gitti. Arif Şirin, 11 yıllık gurbet hayatının ardından 24 Eylül 1991'de Türkiye'ye döndü. Bir süre sonra yine Almanya'ya dönen Ozan Arif, Avrupa ve Türkiye'de konserlerini sürdürdü.

Bir süredir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde tedavi gören Arif Şirin, sabah erken saatlerde hayatını kaybetti. Güzel sanatlara yeteneği, şiire ilgisi ve özellikle şairlik kabiliyetinden dolayı okul çağlarında şiir alanında ödüller alan Ozan Arif'in ünü, ilerleyen yıllarda yöresel sınırları aşıp Türkiye genelinde duyuldu.