Bu kişiler temizlik yapılmazsa bir şekilde hastalık kapılacağına dair saplantılı inanışlara sahiptirler. İstemsizce etrafın hep kirli olduğunu ve temizlenmesi gerektiğini düşünürler. Bu durumu altında yatan sebepler ise anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olmama hissi olarak sıralanır. Bir uzman eşliğinde bu durumları aşmaya çalışmak en sağlıklı yol olacaktır.

Türkiye’nin en çok tercih edilen online terapi platformu psikologofisi.com üzerinden uzmanlarımızla görüşerek obsesif kompulsif bozukluk hakkında daha çok danışma alabilirsiniz. Temizlik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çok Uzun Süre yapılan Kişisel Temizlik

OKB durumuna sahip kişilerde sıkça gözlenen durumlardan bir tanesi de kişilerin uzunca vakit ayırdığı kişisel temizliktir. Bu kişiler normal insanlardan farklı olarak kişisel temizlikte aşırıya kaçarlar ve çok vakit harcarlar. Emin olmak adına belirli banyo ritüellerini uzatırlar ve dış temastan sonra ilk yapılan şey eve gelip banyo yapmaktır. Dışarı çıktıkları zaman umumi tuvalet kullanamazlar veya her herhangi bir şeyle kolayca temasta bulunamazlar. Hatta bazen bu durum o kadar ileri derece olabilir ki, ayakkabılarının bile yer ile temas etmesini istemeyip önlem alabilirler.

Aşırı El Yıkama ve Dezenfektan Kullanımı

Günümüz koşulları ve pandemi sürecinin getirisiyle el yıkama ve dezenfektan kullanımı eylemleri normalden daha sık tekrarlanır hale gelmiştir ve elbette çok önemlidir fakat temizlik hastalığına sahip kişiler bu durumda aşırıya kaçmakta hatta kendilerine zarar verme noktasına gelmişlerdir. Bu kişiler herhangi bir nesneyle temasından sonra, hastalık kapacaklarına inanıp, aşırı bir şekilde ellerini yıkarlar veya dezenfektan kullanırlar. Daha fazla abartıp aldıkları veya yeni sahip oldukları nesneleri yıkamadan veya iyice dezenfekte etmeden dokunmazlar. Bu durumun üzerinden tek başına gelmek oldukça zor bir hal alabilir. Bir uzman yardımı almak en doğru karar olacaktır. Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan psikologofisi.com üzerinden alanında uzman psikologlar ile OKB hastalığını yenebilirsiniz.

Takıntı Haline Gelen Davranışlar

Temizlik hastalığına sahip kişilerde, kolayca gözlemlenebilen bazı takıntılı davranışlar olabilir. Örneğin; manavdan alınan meyveyi bir veya iki kere yıkamak normal şartlarda yeterli olacaktır fakat temizlik hastalığına sahip kişiler bu tarz durumları belli ritüeller haline getirirler ve bu durumu fazlasıyla abartırlar. Sadece bir kere yıkamakla yetinmeyip, en az üç veya dört kez yıkayabilirler. Sadece küçük bir ürün seçerken bile sık sık mendil kullandıklarına ve temastan kaçındıklarına şahit olabilirsiniz. Bu durumu aynı zaman da etrafında bulunan insanlara empoze etmeye çalışabilirler. Bunlara ek olarak gözlemlenen diğer davranışlardan bazıları ise düzen takıntısı, simetri takıntısı, eski eşyaları atamama olarak ilerleyebilir.

Temizlik Hastalığının Tedavisi Mümkün!

Takıntılı davranışların, aşırıya kaçan kişisel temizliğin ve anormal el yıkama ve dezenfektan kullanma davranışlarının temeline baktığımızda, aslında bu kişilerin, kendilerine veya çevresine karşı aldığı bir önlem olarak tanımlanabilir. Kendilerine veya çevrelerine hastalık bulaşacağı korkusu, onları bu eylemlere iter. OKB ile yaşamak ve etrafta bu duruma sahip olan bireylerin bulunması sosyal hayatı olumsuz anlamda etkiler ve beraberinde fiziksel rahatsızlıklara da neden olabilir.

İlk olarak bu insanların yardıma ihtiyacı olduğunu kabullendirmek zor bir süreç olabilir. Kişiler doğru olanı yaptıklarına ve aksi takdirde hastalık kapılacağına çok emindirler. Yakın çevre desteği ile bu daha kolay olabilir. Uzman ile terapiyi kabul eden ve başlayan danışmana, ilaç tedavisi gerekmediği durumlarda psikanaliz olarak da bilinen davranışçı tedavi uygulanır. Bu seanslar esnasında kişi takıntılarını anlamaya ve kurtulmaya çalışır, bu korkuların üzerine gidilerek alışma süreci gerçekleşir. Tedavinin istikrarlı gerçekleşmesi büyük oranda yardımcı olacaktır. Bazı ileri durumlarda sadece psikoterapi yeterli olmayabilir ve uzman tavsiyesi ile ilaç kullanımı başlayabilir. Bir uzman gözleminden geçmeden herhangi bir tedaviye başlamadan bir uzmana danışmak en sağlıklı yol olacaktır.

Türkiye’nin en büyük online terapi platformu, psikologofisi.com’dan alanında uzman psikologlardan anında online terapi alabilirsiniz.

Temizlik Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Temizlik hastalığı nasıl oluşur?

Bu duruma sahip kişiler hastalık kapmaya ve mikroplara karşı anormal şekilde korku hissedebilir. Korku halinin beraberinde gelen endişe ve evham hisleri ise temizlik hastalığının oluşmasında büyük rol oynar.

Titizlik, temizlik hastalığı ile aynı mıdır?

Her şeyin fazlası zarardır. Titizlik normal boyutlarda olduğu sürece sağlıklıdır. Aşırı titiz olmak, kişiyi OKB hastalığına sürükleyebilir ve takıntı oluşturabilir.

Takıntılardan kurtulmak için neler yapılabilir?

Öncelikle takıntılarımızı bilmek ve anlamak çok önemlidir. Takıntılarınızı yazarak başlayabilirsiniz. Bunları neden geliştirdiğinizi ve hayatınızdan çıkarırsanız neler olabileceğini düşünmeye çalışın. Zor da olsa bunlardan uzak durmaya ve yapmamaya özen gösterin. Takıntıların geçici olduğuna kendinizi inandırın. Hayatınızda boşluk hissi olabilir, bu alanları yeni bir hobi ile veya spor ile doldurabilirsiniz. Bu aşamalar bir uzman eşliğinde olduğu takdirde daha kolay ve hızlı sonuç verecektir.

Türkiye’nin en büyük online terapi platformu Psikolog Ofisi üzerinden profesyonel destek alabilirsiniz.