Dünya şarap ihracatı sıralamasında üst sıralarda yer alan Almanya, henüz bu lige giremeyen Türkiye’den ve Çal’dan şarap ihracatı yapması bölgede de sevinçle karşılandı. Çal bölgesinde yetişen şaraplık üzümler ve yapılan ürünler dünyanın en kaliteli şarapları arasında gösteriliyor. Çal’da faaliyet gösteren sektörün öncü firmaları Almanya’ya da ihracata başladı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Özel Tüketim Vergisi’nden alınacak küçük bir payın üreticiye destek olarak verilmesi durumunda bölgemiz daha kaliteli üzüm üretir. Kaliteli üretim, ihracatın da yolunu açar” dedi.

Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen üzümlerden elde edilen şaraplar Avrupa’ya açılmaya başladı. İtalya, Fransa, İspanya, Şili, Arjantin, ABD gibi dünyanın önemli şarap üreticisi ve ihracatçısı ülkelerin ligine henüz giremeyen Türkiye’de, Çal şaraplarıyla dünyaya açılmanın planlarını yapıyor.

AKCAN, “POTANSİYELİMİZ FARANSA İLE REKABET EDEBİLECEK DÜZEYDE”

Çal Belediye Başkanı Akcan, 100 bin dekarın üzerinde şaraplık üzüm bağının olduğu Çal bölgesinde yılda 80 milyon litre şarap üretimi olduğunu söyledi. Akcan, “Devletimiz Özel Tüketim Vergisi’ni alıyor. İyi güzel. Litre bazında alınan ÖTV’nin yine litre bazında 50 kuruşluk bölümü üzüm de kilogram başına destek olarak verilse üreticimiz daha kaliteli üzüm üretir. Biz belediye olarak Çal şaraplarının tanınması için çabalıyoruz. Özel sektör temsilcileri, turizmciler ile sürekli temas halindeyiz.  Çal’daki firmalar şarabı üretiyor, iç piyasaya pazarlıyor. Yeterli değil. Şaraplarımız yurt dışına açılmalıdır. Bölgemizin kapasitesi Fransa ile rekabet edebilecek düzeyde. Devlet, özel sektör işbirliğiyle tüm dünyada şaraplarımızı daha etkin tanıtıp, daha fazla ihracat yapabiliriz” diye konuştu.