Odun, kereste hammaddesi alanında her yıl büyüyen talebe karşılık, doğal ormanların üretim gücü ve potansiyeli bu talebi karşılayamaz duruma geldi. Giderek çoğalan odun ihtiyacının, bugün olduğu gibi yakın gelecekte de doğal ormanlardan yapılacak üretimle sağlanması mümkün olmayınca, ormanları korumak adına birçok çalışma yapılmaya, proje hayata geçirilmeye başlandı. O projelerden birisi de, odun ve kereste ihtiyacını doğal ormanlar yerine oluşturulan ‘Ağaç tarlası-Ağaç Tarımı’ olarak bilinen endüstriyel plantasyon ormanlarından karşılanması oldu. Denizli Orman Bölge Müdürlüğü de proje kapsamında ilin belli noktalarında endüstriyel plantasyon ormanları oluşturup, özel sektör firmalarına da alanlar açtı.

ÇAL’DA ORMAN HAZIRLIĞI BAŞLADI

Çal Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Türkmentepe Orman İşletme Şefliği tarafından Endüstriyel Plantasyon Sahası hazırlığı gerçekleştirildi. Hızlı gelişen ağaç türleri ile yüzlerce fidanın endüstriyel plantasyon sahasında toprakla buluşacak. 19 hektar alandan oluşan endüstriyel plantasyon sahası havadan drone ile görüntülenirken Orman Genel Müdürlüğü sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Orman berekettir etiketiyle paylaşımda bulunan Orman Genel Müdürlüğü, “Ormanlarımızı korurken insanımızın ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduruyoruz. Oduna dayalı endüstrilerde ülkemizin dışa bağımlılığı azaltacak planlamalar yapıyoruz. Hızlı gelişen ağaç türleri ile endüstriyel plantasyon sahaları oluşturuyoruz.”

KERESTESİ PARA KÖKÜ ELEKTRİK GETİRECEK

Denizli’de endüstriyel plantasyon ormanlarında yetişen ağaçların hasadı yani kesimiyle piyasanın ihtiyacı karşılanırken, ormanlar korunduğu gibi elde edilen ciddi gelirde milli ekonomiye katkı sunuyor. Dahası kesim yapıldıktan sonra arazilerden sökülerek çıkartılan ağaç kökleri atık ya da çöp olmak yerine elektrik enerjisine dönüşüyor. Denizli’de de üretimde olan biyokütleden enerji üreten tesisler kökleri satın alıp, firmada yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Hal böyle olunca endüstriyel plantasyon ormanlarında keresteler para, kökler elektrik kazandırıyor.