24 Kasım’ın millet mekteplerinin açıldığı gün ve büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının teklif edildiği ve kendisinin de severek kabul ettiği gün olması nedeniyle önemli olduğunu belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Bugün millet olarak en iyi bildiğimiz kavramlar, büyük rehberimiz Başöğretmen Atatürk’ün bize öğrettikleridir. Cumhuriyettir, demokrasidir, kadın erkek eşitliğidir, laikliktir, çağdaş ve gelişmiş bir toplum idealidir. Bunu gelecek kuşaklara aktaran ise Başöğretmen Atatürk’ün izinde ilerleyen öğretmenlerdir" ifadelerini kullandı.

Öğretmenliğin dünyanın en meşakkatli mesleklerinden biri olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Çünkü öğretmenlik demek; lojmanı olmayan, soba ile ısınan, günlerce yolu kapalı köy okullarında görev yapmaktır. Kentlerin varoşlarında 35-40 öğrencili sınıflarda hayatları değiştirmektir. Öğretmenlik en saygın meslektir. Çünkü öğretmenlik, Başöğretmen Atatürk’ün öğretmeni olmaktır. Ondan devralınan tebeşir ile tahtaya Cumhuriyet yazmaktır. Aydınlık, güzel bir ülkeyi ve geleceğimizi oluşturacak çocuklarımızı yetiştirmektir. Günümüz pandemi şartlarında öğrenciler uzaktan eğitim içeriklerini EBA TV üzerinden takip ediyor veya takip ettiklerini varsayıyoruz. Öyle ki, bazı öğretmenlerin öğrencileriyle iletişim kurmaları, onların ne yaptıklarını izlemeleri, onlara destek sağlayabilmeleri mümkün değil. Bu sorun özellikle kırsal kesimde, dezavantajlı ailelerin çocuklarının devam ettiği okullarda daha belirgin hale geliyor. Öğretmenler için özellikle küçük yaştaki öğrencilere öğrenme desteği, sosyal ve duygusal destek sağlamak oldukça güç. Diğer yandan yelpazenin diğer ucunda öğretmenler sanal ortamda, iletişim teknolojilerinin de kolay erişilebilir olması ile okulların açık olduğu, eğitim öğretimin sınıfta sürdürüldüğü duruma göre çok daha yoğun bir iş yoğunluğu, talep ve beklentilerle baş etmek zorunda kalmakta bu da öğretmenler üzerindeki baskıyı daha da artırmaktadır" diye konuştu.

Güzel bir gelecek için eğitimin partiler üstü görülmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Öğretmenler günü bittiğinde sorunlar yine ortada kalacaktır. Türkiye'de 100 binin üzerinde öğretmen açığı bulunurken, karşın her atama döneminde 20 bine yakın öğretmen atanmaktadır. Yeni mezunlar ile birlikte on binlerce öğretmen atama beklemektedir. Genç öğretmenlerimiz atanamadığı için farklı işlerde çalışmak zorunda kalmakta, bazen de intihar etmektedir. Bu gerçekten içimizi yakan bir tablodur. Eğitiminden, ekonomiye, sağlıktan, tarıma, ülkenin sorunlarını çözecek reçete bellidir. Cumhuriyetin kurucu değerlerine geri dönmek, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yoldan sapmadan yürümektir. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, sosyal demokrat bir anlayışla, çocuklarımızı ve ülkenin geleceğini emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin sorunlarının çözüldüğü bir ülkede, öğretmenler gününü hakkıyla kutlayacağımıza inanıyorum. Bu anlamlı günde görevi başında şehit düşen, ebediyete intikal eden, öğretmenlerimizi ve bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu, Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha minnet ve saygıyla anıyorum. Büyük zorluklar altında mesleklerini sürdüren öğretmenlerimizin, bütün eğitim emekçilerinin öğretmenler gününü kutluyorum " dedi.