Alabalık üreticileri ve çiftçilere yönelik kuraklığa karşı suyun verimli ve sürdürülebilir kullanılması için bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Eğer kuraklık çayı vurur, çiftçiler tasarrufu ön planda tutmaz ise balık telefleri kaçınılmaz olabilir. Çameli ilçesinde yılın büyük çoğunluğu kar ile kaplı dağlarından çağlayan kaynak sularının birikmesi ile oluşan Kanlıçay başta olmak üzere akarsular üzerinde 100’e yakın alabalık üretim çiftliği bulunuyor.

Bol mineralli soğuk suyunun özelliği sayesinde lezzetli ve besin değerinin yüksek alabalıklar, hem iç piyasada hem de dünyada büyük rağbet görüyor. 80 ülkeye yılda 90 milyon dolarlık işlenmiş balık ihracatı yapan Çameli, önemli bir üretim merkezi olarak öne çıkıyor.  Çameli ilçesinde Bakanlık tarafından onaylı Yetiştiricilik Belgesi alan Elmalı Mahallesinde 40, Kirazlıyayla Mahallesinde 18, Taşçılar Mahallesinde 20, Arıkaya mahallesinde 2, Gürsu Mahallesinde 4, Sarıkavak Mahallesinde 4, Akpınar Mahallesinde 9 alabalık üretim çiftliği bulunuyor. Kanlıçay’ın toplam alabalık üretimi ise yıllık 1580 ton porsiyonluk, 7 milyon adet yavru yetiştiriliyor.

Denizli’nin alabalık üretim bölgesi olan başta Kanlıçay olmak üzere akarsular üzerinde 100’e yakın üretim çiftliği bulunan Çameli’de kuraklık uyarısı verildi.

Ancak bu yıl beklenen yağışın olmaması, sıcaklık faktörü kuraklık zillerinin çalmasına neden oldu. Üretim tesislerinin üzerinde kurulu olduğu başta Kanlıçay ve akarsuları da kuraklık tehdit ediyor. Eğer kuraklık çayı vurur, çiftçiler tasarrufu ön planda tutmaz ise balık telefleri kaçınılmaz olabilir.

SU TASARRUFU EĞİTİMİ VERİLDİ

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi, Çameli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Teknik Personellerince, Çameli İlçesinde, alabalık üreticileri ve çiftçilere yönelik olarak, suyun tasarruflu, verimli ve sürdürülebilir kullanılması hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Denizli’nin alabalık üretim bölgesi olan başta Kanlıçay olmak üzere akarsular üzerinde 100’e yakın üretim çiftliği bulunan Çameli’de kuraklık uyarısı verildi.

Ülkenin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında yer aldığı belirtilirken, daha sıcak ve kurak iklim kuşağı etkisinde kalacağı öngörüldüğü açıklandı. Toplantıda su kaynaklarının kullanımında tasarrufun önemi anlatılırken, hem çiftçilere hem de alabalık üreticilerine su tasarrufu konusunda detaylı eğitim verildi.