Hazır giyim sektörünün gelişip yaygınlaşması ile birlikte dikiş makinesi tamirciliği yok olmak üzere. Bir zamanlar dikiş nakış işlerinin yoğun olduğu Denizli'de ise neredeyse dikiş makine tamircisi kalmadı. Bu yüzden Mehmet Seyis, Denizli'nin ve Burdur’un ilçelerini her ay gezerek dikiş makineleri tamir ediyor.

ZAMANA MEYDAN OKUYAN MAKİNELERİN USTASI

Çameli Cumhuriyet Meydanı yanında minibüsüyle dikiş makinesi tamirciliği yapan Mehmet Seyis, evinden uzak bir yaşam mücadelesi veriyor. Muğla’nın Ortaca İlçesinde yaşayan Seyis, baba mesleği olan dikiş makinesi tamirciliğini dükkanda değil evim dediği minibüsüyle ilçe ilçe gezerek ev hanımların kabusu olan dikiş makinesi arızalarını yapıyor.

TÜRKİYE'NİN HİÇ BİR YERİNDE OLMAYAN MALZEMELER VAR

Yeni nesil makinelerin çıkmasıyla pedallı makinelere ilginin azaldığını söyleyen Mehmet Usta,"Bunları değiştirip müşterilerimizin istekleri doğrultusunda kol takıyoruz. Yüz yılı aşkın makineleri tamir ediyorum. Hayatımın büyük kısmını işyerinde tamircilik yaparak geçirdim ve geçimimi hala mesleğimle sağlıyorum. Çalışmayı sevdiğim için devam edeceğim” dedi.

ESKİDEN MAKİNESİZ GELİN YOKTU

Bir dikiş makinesinin tamirinin nasıl yapıldığını ve ne kadara mal olduğunu belirten Seyis,  "Kırılan parçaları elimizde olan yenileri ile değiştiriyoruz. 50 yılı aşkın bir makinenin ikinci eli 300-400 civarındadır. Bir arızası ise 20 liradan başlıyor ve 100 liraya kadar çıkıyor. Kazancı tatmin etmiyor. Şimdi pek evlerde makine bulunmuyor. Eskiden gelin verdikleri zaman, makinesiz gelin gitmiyordu. Evden çıkmıyordu. Ama şimdi makineyi gördüğü zaman istemiyor. Şimdi buzdolabı, çamaşır makinesi istiyor. Bu zamanda alındığı zaman makineyi çalıştıracak, gelinlerimiz yoktur” dedi.