Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürü Yılmaz Erkaya, beraberindeki teknik personeller ve üreticilerle birlikte Çameli'de yaygınlaşan yayla seralarında yapılan domates hasadını inceldi. Erkaya, Çameli, Acıpayam, Beyağaç, Kale, Tavas, Serinhisar, Çal, Çivril ilçelerinde yayla seracılığının arttığını söyledi.

ÜRETİCİLER YAYLA SERACILIĞINA YÖNELDİ

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürü Erkaya, değişen iklim koşullarının olumsuz etkileri, hastalık ve zararlıların artış göstermesi sebepleriyle açıkta domates üretiminin azaldığını dile getiren Erkaya, "İlimizde 20 bin dekar alanda 70 bin ton domates yetiştirilmektedir. Son yıllarda iklim değişiklikleri ile hastalık ve zararlılar yüzünden açıkta yapılan domates yetiştiriciliğinden fazla bir randıman alınmadığı için üreticilerimiz Yayla seracılığına yönelmişlerdir. 2018 yılı dikimleri Nisan ayında başlamış, 20 Haziran itibari ile ilk hasatlar yapılmıştır. Seralarda üretim, sonbahar donlarına kadar devam etmektedir. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmektedir. Yayla seralarında domateste 8-10 maça alınmaktadır. Yayla seralarımızdaki üretim miktarımız 25 bin ton düzeyindedir. İlimiz yayla seracılığı için uygun şartları taşımaktadır ve yayla seracılığı artış göstermektedir” dedi.

AÇIKTA ÜRETİM DÜŞTÜ

Erkaya, yayla seracılığında daha kaliteli ürün elde edildiğini belirterek, “Açıkta üretim Çivril, Sarayköy, Buldan, Acıpayam, Güney ilçelerimiz başta olmak üzere tüm ilçelerimizde mevcuttur. Değişen iklim koşullarının olumsuz etkileri, hastalık ve zararlıların artış göstermesi gibi nedenlerle açıkta domates üretim alanları hızla azalmaktadır” diye konuştu.