Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Nisan ayı ihracat verilerine göre, Türkiye genelinde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 20,9 milyar dolar oldu. Denizli ise bu dönemde yüzde 18,9’luk artış göstererek 363 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından kayda alınan ihracat miktarı da yüzde 14,7 artışla 281 milyon dolar olarak açıklandı.
İLK 4 AYDA 1,5 MİLYAR DOLAR AŞILDI
Ocak-Nisan döneminde Denizli ihracatı yüzde 9 oranında artarak 1,5 milyar dolar barajını aştı. Şehirden tekstil-konfeksiyondan doğal taşa, tarımdan makineye kadar 25 farklı sektörde ihracat gerçekleştirildi. Denizli’nin ihracat performansı, üretim kapasitesi ve dış ticaretteki gücünü bir kez daha ortaya koydu.
TEKSTİL VE KABLO ÖNDE, ELEKTRİK-ELEKTRONİKTE YÜZDE 45 ARTIŞ
Sektörel bazda bakıldığında, tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 5,8 artışla 107 milyon dolar olurken, elektrik-elektronik sektöründe yüzde 45’lik artışla 83 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Demir ve demir dışı metallerde yüzde 36’lık yükselişle 60 milyon dolar, tarım ürünlerinde yüzde 4 artışla 29 milyon dolar, madencilikte ise yüzde 24 artışla 23 milyon dolar ihracat yapıldı.
Bazı alt sektörlerde dikkat çeken artışlar yaşandı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 46, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 25, otomotiv endüstrisinde yüzde 26 ve kuru meyve ile mamullerinde yüzde 28 artış kaydedildi.
İNGİLTERE ZİRVEDE, İTALYA YÜKSELİŞTE
Denizli’nin en fazla ihracat yaptığı ülke bu ay da İngiltere oldu. İngiltere’ye yapılan ihracat yüzde 21 artışla 48 milyon dolar seviyesine çıktı. İtalya ise yüzde 45’lik artışla 31 milyon dolara ulaşarak ikinci sıraya yerleşti. Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 4 oranında azalarak 29 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. ABD’ye ihracat yüzde 18 artışla 27 milyon dolara, Hollanda’ya yapılan ihracat ise yüzde 29 artışla 20 milyon dolara yükseldi.
KÜRESEL TİCARETTE RİSKLER VE FIRSATLAR
ABD’nin uygulamaya hazırlandığı ilave gümrük vergileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye'nin yüzde 10’luk en düşük vergi uygulanan ülkeler arasında olduğunu hatırlattı. Memişoğlu, “Bu durum ABD pazarında bize rekabet avantajı sağlayabilir. Ancak Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkeler Avrupa’ya yönelirse, bu pazarda ciddi bir rekabet baskısıyla karşılaşabiliriz” dedi.
Memişoğlu ayrıca, artan korumacılık eğilimlerinin dünya ticaretine etkisine dikkat çekerek, “Belirsizlik ortamı, Avrupa’da üretim, ihracat ve yatırım kararlarını olumsuz etkileyebilir. Bu da küresel büyümenin yavaşlamasına ve ticaret hacminin daralmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.