Denizli Ticaret Odası’nın “Konut ve İşyeri Yapı Kooperatifleri ile Emlak Müşavirliği” faaliyetlerini kapsayan 13. Meslek Komitesi üyeleri ile aynı sektörde yer alan girişimcilere yönelik, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili toplantı düzenlendi. DTO’nun hizmet binasında gerçekleştirilen etkinliğe, Denizli Ticaret İl Müdür Vekili Süleyman Şener Pektaş, Denizli Ticaret Odası Genel Sekreteri Ali Rıza Tekin, 13. Meslek Komitesi Başkanı Volkan Gürsoy ile çok sayıda emlak danışmanı katıldı.

GÜRSOY: “YÖNETMELİK HAKKINDA, İLK AĞIZDAN BİLGİ ALACAĞIZ”

Kısa bir açış konuşması yapan DTO 13. Meslek Komitesi Başkanı Volkan Gürsoy, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te sektörlerini bağlayıcı çok sayıda madde ve düzenleme olduğunu, toplantı sayesinde yönetmeliğin kapsamı ile merak ettikleri konularda yetkililerden bilgi edineceklerini söyledi.

TİCARET İL MÜDÜR VEKİLİ PEKTAŞ: “YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR, BU İŞİ YAPAMAYACAK!”

Denizli Ticaret İl Müdür Vekili Süleyman Şener Pektaş ise, emlak sektörünü kapsayan yeni yönetmeliğin 5 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Pektaş, “Yönetmelikle, sektörün yasal altyapıya kavuşturulması, taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, haksız rekabetin ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi, mesleğe itibar kazandırılması, nitelikli insan kaynağı oluşturulması ve hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin arttırılması hedeflendi. Yetki belgesi olmayanlar artık bu işi yapamayacak! O nedenle, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih olan 5 Haziran 2018 tarihinden itibaren 18 ay içinde yetki belgesi almanız gerekiyor.” dedi.   

MEVCUT İŞLETMELERE, 18 AY SÜRE VERİLDİ!

Toplantıda, Denizli Ticaret İl Müdürlüğü uzmanları da katılımcılara yönetmeliğin detaylarını aktardı.

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ, TEK YETKİLİ KURUM!

Yetki belgesinin geçerlilik süresinin 5 yıl olduğunu belirten Uzman Serkan Erciyes, “Taşınmaz ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılır. Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez. Bir işletmede birden fazla kişi faaliyet gösterse dahi, işletme adına yalnızca bir yetki belgesi düzenlenir. Belge, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilir; yenilenir, askıya alınır ve iptal edilir.” diye konuştu.

UZMANLAR, TÜM ŞARTLARI TEK TEK ANLATTI

Uzman Tevfik Hoşkan ise, konuyla ilgili sunumunda, yetki belgesi verilmesinde aranan şartları sıraladı: “İş yerinin, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması gerekiyor. İçinde idari büro ve kabul yeri ile arşiv bölümü bulunmalı. Hizmetin düzenli verilmesini sağlayacak bilgisayar, yazıcı, internet vb. teknik donanımı olmalı. Bir işletmede şartları taşıyan birden fazla taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan kişi varsa, belirtilen işletme büyüklüğünün her bir kişi için yüzde 20 artırılarak uygulanması zaruri. 5 Haziran 2018’de, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, vergi ve oda kaydı bulunanlar, bulundukları işletmenin adresini değiştirmedikleri sürece, bu şartlardan muaflar. Meslek odasına kayıtlı olunması, bir başka şart. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması isteniyor. Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin, şubelerde ise şube müdürünün 18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu ve iflas etmemiş olması veya iflas etmiş olsa bile itibarının yerine gelmiş olması, konkordato ilan etmemiş olması, belirli suçlardan hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması ve Seviye 5 Sorumlu Emlak Danışmanı Belgesi’ne sahip olması gerekiyor. Mevcutta taşınmaz ticaretiyle iştigal eden fakat eksikleri bulunanların, 18 ay içinde bu şartları tamamlayarak yetki belgesi alması zorunlu!”