DTO’nun “Herkes İçin Konut Desteği” adı altında üyelerine özel başlattığı kampanya Akbank, Halkbank, Yapıkredi, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans iş birliğiyle gerçekleştirilmişti. Kampanya kapsamındaki DTO üyesi müteahhitlerden konut alan vatandaşlar, bu yıl şubat ayından itibaren %0,98 oranından başlayan özel bir tarifeyle kredi kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ÖNGÖRÜMÜZDE YANILMAMIŞ, EN DOĞRU ADIMI ATMIŞIZ”

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, geçen hafta kamu bankalarıyla başlayıp bu hafta da özel sektörle devam ettirilen son faiz indirimiyle yeniden hareketlenen konut sektörün geldiği noktanın, oda olarak konut sektörünün içinde bulunduğu durumu iyileştirebilmek için şubat ayında başlattıkları Herkes İçin Konut Desteği Kampanyalarının, isabetli bir çalışma olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Başkan Erdoğan, “İnşaat sektöründeki üyelerimizin, alım satımda yaşadığı sorunları azaltmak, bürokratik işlemleri hızla aşıp iş hacmi ile verimliliği artırmak için Herkes İçin Konut Desteği Kampanyamızı başlatmıştık. Denizli’mizde o gün itibarıyla, tamamlanmış veya tamamlanmakta olup da satışa hazır bekleyen konut stokunun eritilmesine yönelik önemli bir girişimdi. İkame amaçlı konut üreten inşaat müteahhitlerimizin bulunduğu 3’üncü Meslek Komitemiz ile yönetim kurulumuzun uhdesinde, 4 ay boyunca yoğun bir çalışma yürüttük; sonucunda da tek tek görüştüğümüz 21 ayrı banka ve finans kuruluşundan Akbank, Halkbank, Yapıkredi, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans ile, ortak bir protokole imza atmıştık. Bizden çok kısa bir süre sonra kamu bankalarının genel müdürlükleri, yurt genelinde benzer bir uygulama başlattı. Bugün geldiğimiz noktada da başta kamu bankaları hemen sonrasında da bazı özel bankaların konut faizlerini düşürmesi, sektördeki üyelerimiz adına bizleri de sevindirdi. Sektörün beklentisi, genel anlamda gerçekleşmiş oldu. Geçen yılın son çeyreğinde fark edip bu yılın başında attığımız bu adımın yurt geneline yayılan bir aşamaya gelmiş olması bizi mutlu etti. Hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

DTO BAŞKANI ERDOĞAN: “SEKTÖRE, İLAÇ GİBİ GELDİ”

Herkes İçin Konut Desteği Kampanyalarında temel hedeflerinin, yüksek faiz oranlarından kaynaklanan satışlardaki azalmaya çare bulmak olduğunu da hatırlatan Başkan Erdoğan, “Konuyla ilgili fizibilitemizde, acil nakit ihtiyacı duyan müteahhitlerimizin, uygun faiz oranı sağlanması durumunda, çözüm üretebildiğini fark etmiştik. Konut isteyen alıcılar ile Denizli’mizde faaliyet gösteren banka ve finans kuruluşları arasında koordinasyonla, sektörün beklentilerine karşılık bulmaya çalışmıştık. Piyasadaki faizler yerine, makul oranlar sağlayarak, aradaki farkın müteahhit firma ve bankalar arasındaki anlaşmalar ile giderilebileceğini düşündük; bankaların temsilcileri ile birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun sonucunda, bazı bankalarımızla iş birliğine gitmiştik. Şehrimizde ilk defa düzenlenen kampanyamız, elinde 5 adet satılık konut bulunan müteahhit ile 500 tane satılık konutu bulunan müteahhidin aynı kefede yer alabileceği bir projeydi. Konut alacaklar, dilediği müteahhit firmaya başvurarak, Herkes İçin Konut Desteği Kampanyamıza katılan ilgili banka ve finans kuruluşlarının iş birliğiyle, 0.98’den başlayan oranlar ile kredi kullandı. Piyasalara 120 milyon TL’lik bir finansal hareketlilik getirmişti. Sektöre, adeta ilaç gibi geldi. Halen de sürdürüyoruz.” diye konuştu.

KAMPANYA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ SATIŞA HAZIR KONUTLARIN HALKA ARZINI HIZLANDIRDI

2019’un şubat ayında, Akbank Denizli Şubesi Müdürü Nihan Sicimli, Halkbank Denizli Bölge Ticari Kobi Pazarlama Bölümü Yöneticisi İlker Tekin, Halkbank Denizli Bölge Bireysel Pazarlama Bölümü Müdürü Nesrin Fırat, Yapı Kredi Bankası Saraylar Şubesi Müdürü Ayşegül İrimağzı, Kuveyt Türk Sanayi Şubesi Müdürü Muhammet Sıddık Erdal ve Türkiye Finans Denizli Şubesi Müdürü Adnan Aşağıçay’ın katılımıyla, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda kampanyanın tanıtımı için basın toplantısı düzenlemişti.

0,98’DEN BAŞLAYAN ORANLARLA KREDİ KULLANILDI

Herkes İçin Konut Desteği Kampanyası, şehrin çeşitli noktalarına asılan afişler ve yayınlanan haberlerin kamuoyuna ulaşmasının hemen ardından halktan büyük ilgi görmüştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından geçen hafta önce kamu bankaları Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank, daha sonra da bazı özel bankalar konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Haberi duyar duymaz vatandaş soluğu bankalarda alınca, yurt genelinde özellikle konut kredisinde kısa zamanda rekor talebe ulaşıldı.