2021-2022 yılı eğitim öğretim sezonunun ilk yarısı tamamladı. Yüz yüze eğitime verilen arada Veli Öğrenci Veli Derneği Denizli Şubesi basın açıklaması yaparak, eğitimde yaşanan sorunları dile getirdi. Gerekli önlemlerin eğitimde alınmadığını ifade eden Veli Der Denizli Şube Başkanı Elif Bekci, “ Salgında 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında yüz yüze eğitim salgın öncesi koşullarla açıldı ve sürdürüldü. Gerekli önlemler alınmadı. Salgında yüz yüze eğitimde en az 27 eğitimci covid-19 sonucu yaşamını kaybetti. yüzlerce eğitimci ve binlerce öğrenciye covid-19 tanısı konuldu. On binlerce sınıf karantinaya alındı” dedi.

“MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KONUSUNDA DUYARLILIK KAYBOLDU”

“6 Eylül’den bu yana destek personeli takviyesi yapılması gerektiğini söyledik” diyen Bekci, “  Öğrenci Veli Derneği olarak 6 Eylül’den beri ifade ediyoruz. Destek personelin takviyesi konusunda okullara bütçe gönderilmesi, dersliklerin yeterince havalandırılması, sınıfların seyreltilmesi, hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve aşı oranlarının artırılmasına dair taleplerimiz vardı. Birçoğunun gerçekleşmediğini gördük. Kış mevsimine girdik okulların cam ve kapıları doğal olarak kapalı tutulmakta, haliyle 30-40 kişilik dersliklerde yayılım daha hızlı olmuştur.  Dersliklerin, tuvaletlerin, koridorların gün içinde belli aralıklarla temizlenmesi gerekiyorken, bu da yeterince yapılmadı. Zaten maske-mesafe konusundaki duyarlılık kaybolmuş durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü son açıklamalarında; salgın bitmedi, yeni varyantlarla karşı karşıyayız diye uyarırken, biz günlük yaşantımızda ve okullarımızda salgın sona ermiş gibi davranıyoruz ne yazık ki vakalar da artıyor. Açıkçası okullarda sürü bağışıklığı sistemi uygulanıyor denebilir” diye konuştu.

“KAPATILAN KÖY OKULLARI AÇILMALIDIR”

“Salgınla birlikte köylerde yaşayan çocuklarda da örgün eğitim dışına çıkış artmıştır” diyen Bekci, “ Açıklanan son verilerle okulöncesinde %32,1, ilkokulda %3,7, ortaokulda %11,5, ortaöğretimde %17,3 azalma gerçekleşmiştir. 2020-2021 tarihleri yapılan araştırmada görüşme yapılan köylerde uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilerin oranının %45,2 olduğu, köylerin %26,5’inde sık sık elektrik kesintisi yaşandığı, köylerin %49,8’inde ise sabit internet bulunmadığı, salgında çocukların %53’ünün yüz yüze eğitime ulaşamadığı için tarımda veya hayvancılıkta çalıştırıldığı yer almıştır. MEB bütçesinin her yıl olduğu gibi rakamsal olarak arttığı görülse de merkezi yönetim bütçesine oranı 2021’de yüzde 10,69, 2022’de 10,79 olmuştur. 2022 yılı milli gelire oranında ise 2021’e göre azalma olduğu görülmektedir. MEB bütçesinin yüzde 81’i ise zorunlu olarak personel harcamalarına ayrılmaktadır.  Eğitime yeterli bütçe ayrılmamasının en ağır sonucunu başta yoksul ailelerin çocukları olmak üzere dezavantajlı tüm çocuklar yaşamaktadır. En yüksek gelirli %20’lik kesimin eğitim harcamaları en düşük gelirli %20’lik kesimin eğitim harcamalarından yaklaşık 20 kat fazladır” dedi.