Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur, yaşanan süreci değerlendirdi ve virüs nedeniyle mermer sektöründe ciddi sıkıntılar, kayıplar yaşandığını söyledi. Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar  Sungur, Çin’in Xiamen kentinde 16-19 Mart 2020 tarihleri arasında düzenleneceği ilan edilen ve Türk ihracatçıların da katılmak üzere hazırlık yaptığı doğaltaş fuarının 6-9 Haziran 2020 tarihleri arasına ertelenmesinin, Denizli ve Türk mermercilik sektörü için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Her yıl Mart ayında İzmir’de düzenlenen Mermercilik fuarı tarihinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Denizli Madenciler ve Mermerciler  Derneği Başkanı Serdar Sungur, “Çin’deki mermer fuarının 3 ay ileriki bir tarihe ertelenmesi, Türk ve Dünya mermercilik sanayi için büyük bir kayıptır. Son iki yılını ekonomik kriz ile geçiren sektörler için yeni bir sıkıntı doğmasına neden olabilir” dedi.

Dünyada mermer merkezinin Çin olduğunu ifade eden Sungur, sektörde oluşabilecek sıkıntıları şöyle sıraladı:

İZMİR FUARI TARİHİ İYİ BELİRLENMELİ

Corona Virüsü nedeniyle Mart ayında yapılacak fuar tarihi, Haziran ayına alındı. Şu an salgın nedeniyle bir belirsizlik söz konusu. İzmir Mermer fuarı için 1.5 aylık bir süre kaldı. Türk firmaları fuara lansman için geliyor. Bu şartlar altında Çin’den fuara markalamaya gelen olup olmayacağı belirsizliği var. Bizim ana pazarımız Çin. İzmir fuarı için şimdiden önlem alınmazsa, fuar tarihi yenilenmezse mermer sektörü yeni bir yara daha alır.

CORONA VİRÜSÜ BİZİ DE VURDU

Şu an duyduğumuza göre, salgın nedeniyle Çin’de çok büyük korku var. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. Çin’de muhatap olabildiğimiz insan sayısı  azaldı. Çok az sayıda kişi ile görüşebiliyoruz. Salgın nedeniyle herkes bir kenarda beklemede. Salgın nedeniyle insanlar geleceklerinden endişeli. Dolayısıyla corona virüsü her şeyi olduğu gibi, mermercilik sektörünü de direkt olarak etkiledi.

VİRÜS, YENİ KRİZ YAŞATABİLİR

Corona virüsü nedeni ile insanlar kabuklarına çekildi. Alım-satım durma noktasına gelmeden önlem alınmalı. Son iki yılını ekonomik kriz ile geçiren Mermer sektörü, İzmir fuarında yaptığı lansman ile Çin’e mal satıyordu.  Bu hastalık; insan olarak ta, sektör olarak ta bizi tehdit etmeye başladı. Umarım, Türkiye olarak, fuar için biran önlem alınır.

CORONA, KRİZİ TETİKLER

Daha önceki yıllarda, Kuş gribi, Domuz gribini gördük. Ancak, bu seferki daha ciddi. Koskoca bir nüfus ve dünya tehdit altında. Sadece mermer sektörü olarak düşünmemek lazım. Dünyanın üretim üssü Çin’dir. Gıda’dan, elektroniğe kadar tüm sektörlerde ucuz üretim üssüdür. Çin ile bağlantılar kesilmeye başladı. Önümüzdeki aylarda bu krizin etkisi daha çok hissedilecektir. İzmir Mermer fuarının tarihinin yeniden gözden geçirilmesi, Türkiye ekonomisi ve Mermercilik açısından çok önemlidir" diye konuştu.