Denizli’de 2000 yılından itibaren ekim alanları azalmaya başlayan pamuk üretimi, bir dönem Denizli ovalarında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Geçmişte 240 bin dekar ekim alanına kadar yükselen pamuk, geçtiğimiz yıllarda 18 bin dekar alana kadar geriledi. Öyle ki, unutuldu. Ancak zaman içinde önemli birkaç değişim Denizli ovalarını tekrar pamukla beyaza bürünmesini sağladı. Elle toplandığı için çok zorlu bir hasat dönemi yaşanması, maliyetlerin yüksek olması ve birde ürünün fiyat anlamında düşük olması pamuğa rağbeti azaltmıştı. Günümüzde makineli hasat döneminin başlaması, dünyada pamuk fiyatlarının artması ve devlet desteklerinin yükselmesi nedeniyle bu yıl pamuk ekim alanları 120 bin dekara kadar yükseldi.

“DENİZLİ PAMUĞU KALİTELİ”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici Ege Bölgesi’nde üretilen pamuğun diğer ülkelere oranla daha kaliteli olduğuna dikkat çekti. Gemici, “Ege Bölgesi’nde Söke ve Denizli başta olmak üzere İzmir Menemen, Manisa Alaşehir ve Salihli’de pamuk üretimi yapılıyor. Birim alandan en kaliteli ürünü alıyoruz. En büyük pamuk üreticisi Amerika ve Çin’dir. Onlar tohum çeşidi olarak GDO’lu tohum kullanırlar” dedi.

GDO’LU TOHUM ALERJİYE NEDEN OLUYOR

Başta Denizli olmak üzere Ege Bölgesi’nde üretilen pamuğun tamamen doğal pamuktan üretildiğini vurgulayan Gemici, kullanılan tohumun Ege Üniversitesi’nden tescilli olduğunu belirtti. Gemici, “Ege pamuğunun kalitesi Ege Üniversitesi tarafından tescillendi. Kalitesi ve doğallığıyla tescil hakkını kazandı.  GDO’lu tohumdan üretilen pamuktan yapılan havlu, bornoz alerjiye neden olur. Ancak bizim normal tohumdan ürettiğimiz pamuğun hiçbir yan etkisi yok. Bu nedenle Denizli veya Ege pamuğu tercih edilir” diye konuştu.

DEKAR BAŞINA 670 KG ÜRETİM

Pamuk üretim alanları hakkında bilgi veren Gemici, “Türkiye’de 580 bin dekar arazide 2 milyon 800 bin ton üretim yapılmakta. Bu üretim yapılan arazinin 120 bin dekarı da Denizli’de yapılıyor. Denizli ve Ege Bölgesi’nde dekar başına 640 kilogram üretim alınmakta. Ancak daha fazla pamuk üretmeye ihtiyacımız var. Türkiye’de üretilen toplam pamuk ihtiyacın yarısını ancak karşılıyor.  Amerika’da pamuk üretimi dekarda 400 kilogram civarında. Türkiye pamuk üretimi için çok uygun iklim ve toprak şartlarına sahip. Ancak ithalattan da para kazanan kesimler var. Bu yüzden ithalatı da kesmiyorlar.” diye konuştu.

Denizli’de bu yıl 120 bin dekar Pamuk üretim alanından Denizlili çiftçi, 77 bin ton rekolte ve yine yaklaşık 350 milyon lira gelir bekliyor.