Odun, kereste hammaddesi alanında her yıl büyüyen talebe karşılık, doğal ormanların üretim gücü ve potansiyeli bu talebi karşılayamaz duruma geldi. Giderek çoğalan odun ihtiyacının, bugün olduğu gibi yakın gelecekte de doğal ormanlardan yapılacak üretimle sağlanması mümkün olmayınca, ormanları korumak adına birçok çalışma yapılmaya, proje hayata geçirilmeye başlandı. O projelerden birisi de, odun ve kereste ihtiyacını doğal ormanlar yerine oluşturulan ‘Ağaç tarlası-Ağaç Tarımı’ olarak bilinen endüstriyel plantasyon ormanlarından karşılanması oldu. Denizli Orman Bölge Müdürlüğü de proje kapsamında ilin belli noktalarında endüstriyel plantasyon ormanları oluşturup, özel sektör firmalarına da alanlar açtı.

KÖKLER SÖKÜLDÜ

Denizli’de endüstriyel plantasyon ormanlarında yetişen ağaçların hasadı yani kesimiyle piyasanın ihtiyacı karşılanırken, ormanlar korunduğu gibi elde edilen ciddi bir gelirde milli ekonomiye katkı sundu. Dahası kesim yapıldıktan sonra arazilerden sökülerek çıkartılan ağaç kökleri atık ya da çöp olmak yerine elektrik enerjisine dönüştüğü ortaya çıktı. Orman Bölge Müdürü Erhan Çetinkaya, Denizli Orman İşletme Müdürlüğü, Honaz Orman İşletme şefliği sınırları içerisindeki kesim çalışması biten endüstriyel plantasyon ormanında kök söküm çalışmalarını inceledi. Ardından köklerin, elektrik enerjisine dönüştürüldüğü Denizli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu biyokütleden enerji üreten tesisi gezdi. Çetinkaya, tesis de incelemelerde bulunup, çalışması ve sektörün sorunları hakkında firma yetkililerinden bilgi aldı. 

“DOĞAMIZ KORUNUYOR, ÜLKEMİZ KAZANIYOR”

Doğal ormanların korunması, piyasanın ihtiyaç duyduğu odun-kerestenin karşılanması ayrıca köklerin enerjiye dönüşmesi anlamıyla endüstriyel plantasyon ormanların önemine vurgu yapan Çetinkaya, şunları söyledi; “Ülkemizde büyüyen ekonomi ve artan nüfus, enerji ve doğal kaynaklara ihtiyacın gittikçe artmasına neden olmaktadır. Ülkemizin artan elektrik ihtiyaçlarının karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için endüstriyel plantasyon sahalarında üretim bittikten sonra kökler, Orman Genel Müdürlüğümüz tarafında çıkarılan yönetmelikler doğrultusunda biyokütleden elektrik enerjisi üreten tesislere yönlendirilmektedir. Böylelikle endüstriyel plantasyon sahalarından sökülen ve doğada atıl durumda bırakılmak durumunda kalan ağaç kökleri ekonomiye kazandırılmış oluyor.”