Denizli Sanayi Odası Mayıs ayı olağan meclis toplantısı 28 Mayıs 2019 Salı günü, Denizli Marla Bistro'da gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yaptı. Keçeci, “Burada sizlere hem bir iş adamı olarak tecrübelerini anlatacak olan hem de Güney Afrika pazarı ile ilgili her türlü sorunuza cevap verecek olan değerli konuğumuz, Güney Afrika Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın’ı sizlerle buluşturduk. Siz değerli iş adamlarımız için verimli bir toplantı olacağına inanıyorum” dedi.

Güney Afrika Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, bugün artık satmanın değil ziyaret etmenin önemli olduğunu söyleyerek, “Ürettiğinizin 2 katı satın, gidin başka bir fabrikayı yarım saatte bağlayın ya da satın alın. Büyümeyi hemen yapabilirsiniz. Onun için satmak önemli. Satmak için ise artık gitmek önemli. Geliyor ama siz giderseniz geliyor. Ziyaret Et-Bağla mantığı olmalı. Geçen sene İzmir’de ağırladığım kişi sayısı 1600’e ulaştı. Yılın ilk 4 ayında ise 500 kişi ağırladım. Yani biz gidiyoruz sonra müşteriyi davet ediyoruz. Şehrimizi, fabrikamızı, kalitemizi, hayatımızı, elemanlarımızı görüyor. Bunların hepsi bize pozitif katkı katıyor. Benim fabrikamda ‘Seyahat gideri gider değildir, yatırımdır.’ sloganı ile hareket ediyoruz” diye konuştu.

“DOĞRU ADAM GETİRELİM”

Doğru adamları bulmanın önemine değinen Taşkın, “Hayatımı doğru adamlara adadım. Afrika’dan ticaret için 40 tane doğru adam getirelim. Afrika’da dünya milyarderleri var. Biz bazen onları es geçiyoruz. Afrika’da açıklanan ilk 100 firma arasından bulunan insanları seçmeliyiz ama biz sayıya oynamayı daha çok seviyoruz” diye ifade etti.

“TİCARET HACMİ ARTIYOR”

Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin artığını söyleyen Taşkın, “Afrika’da 2002 yıllarında 9 olan büyükelçiliği şu an 41’e ulaştı. Afrika’nın da şu an Ankara’da 35 tane büyükelçiliği var. İşiniz icabı ihtiyacınız olduğu taktirde Ankara’ya gidip ticaret ateşeleriyle görüşebilirisiniz.  2018 yılında Ticaret hacmimizi 21.5 Milyon Dolar ile kapattık. Bunun 14 Milyon Dolarını biz satıyoruz. 7.5 milyon dolarını da doğalgaz, petrol ürünleri ve maden satın alıyoruz. Her sene yükselen bir ivmeyle ilişkilerimizin iyiye gittiğini görüyoruz” dedi.

“TÜRK MALLARI AFRİKA’DA AVANTAJLI İMAJA SAHİP”

Bankacılık ve gümrük sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını belirten Taşkın, “Müteahhitlik şirketlerimizin Senegal’da yaptığı havaalanı var, Etiyopya’da yaptığı demiryolları ancak bizim sorunumuz finans. Büyükelçiliklerimiz, ticaret ataşelikleri, Türk Hava Yolları var ancak bankacılığımız yok. Bankacılığımız olmayınca Türk malları Afrika’da avantajlı imaja sahip. Avrupa kalitesinde Uzakdoğu fiyatlarıyla satılıyor. Bu imajı para verseniz elde edemezsiniz. Biz verimliliği ve kaliteyi Avrupa’dan öğrendik. Afrika için bu değer önemli çünkü Çin mallarının kötülüğünü onlarda biliyor. Bizim avantajımız minimum yüzde 20 maksimum yüzde 30 bir fiyat avantajımız var. Bunun yüzde 10’u banka komisyonlarına gidiyor. Yüzde 20’si de gümrüklerle gidiyor. Bunun için hükümetimiz tarafından iki konunun hemen çözülmesi gerekiyor. Afrika’ya bir devlet bankasının gitmesi lazım. Bir de devlet bankamızın dışında bize lazım ikili anlaşmaların yapılarak gümrüklerin azaltılması gerekiyor” dedi.

“GENÇLERDEN BİR TAKIM KURMAK GEREKİYOR”

Afrika’nın ayrı potansiyelleri bulunan liman şehirlerine sahip olduğunu söyleyen Taşkın, “Bugün Türkiye'deki üniversitelerimizde binlerce Afrikalı genç var. Türkiye'yi ve Afrika'yı öğrenmişler. Bu gençlerden bir takım kurmak gerekiyor. Böylelikle hem kültür hem de lisan avantajı kullanılmış olacak. O talebeleri alın yetiştirin ve faydalanın" dedi.