Denizli’nin Pamukkale İlçesi  Irlıganlı Mahallesinde bir dönem beyaz altın olarak adlandırılan pamuk ekili alanlar,  14 bin dekar gibi devasa bir alanda Hicaz Narı bahçelerine dönüştü. Öyle ki, mikroklima özelliğine sahip bölgede Hicaz Narı, tad, aroma, renk, çekirdeğinin küçük, etli kısmının doygun, raf ömrünün uzun olmasıyla başta Avrupa ve Rusya pazarı olmak üzere 80’nin üzerinde ülke tarafından aranan ürün oldu. 1.kalite nar üreten Denizli’de 28 bin dekar alanda ekili olan Hicaz narının Irlıganlı’da 14 bin dekar alanda üretimi gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl 55 bin ton nar üretiminin gerçekleştiği Denizli’de Irlıganlı 30 bin tonla önemini bir kez daha gösterdi. Bu yıl il genelinde beklenen rekolte ise 60 bin ton. Narın hasadı için heyecanla bekleyen üretici 2020 yılında yaklaşık 240 milyon liralık gelir bekliyor.

Nar bahçelerini gezdi

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Irlıganlı Bölgesinde nar üreticisiyle buluşarak, hasat öncesi arazide inceleme çalışmaları başlattı. Üretici girdi maliyetlerindeki yükselişten şikayet ederken, bu yıl hem kalite hem de rekolte açısından çok güzel bir dönem yaşadıklarını anlattı. Bölgede iyi tarım uygulamaları sayesinde ilaç kalıntısız ürün yetiştirildiğini belirten üreticiler, bu sayede Irlıganlı-Denizli narının dünyada en aranan ürün haline geldiğini aktardı. 15 Eylül gibi hasata başlayacaklarını belirten üreticiler Denizli Merkez Ziraat Odasına verdikleri önemli desteklerden dolayı teşekkür etti.

“Kalite ölçüsünde fiyat bekliyoruz”

Nar üreticisi Ahmet Tümbek, ihracatçıdan bu yıl en önemli beklentilerinin fiyat anlamında kilogramda 3,5 ile 4 lira arasında bir rakam olduğunu belirterek şunları söyledi; “Heyecanlıyız, hasatı bekliyoruz. Yıl boyunca yoğun olarak vermiş olduğumuz emeklerin karşılığını bekliyoruz. Gerçekten çok ağır maliyetlerle ürettiğimiz nar meyvesinde bugün kaliteyi yakaladığımızı inanıyorum. Kalitemizin de yurt çapında herkes tarafından tescil edildiğini biliyoruz. Bunun içinde ihracatçılarımızdan bize yardımcı olmalarını bizim için gerekli olan rakamların bize iletilmesini istiyoruz. Çünkü çok pahalıya mal ediyoruz. Girdi, ilaç, gübre ve mazot fiyatlarımız yüksek. İşçilik maliyeti yüksek. Emek yoğun biz hizmet alanındayız. Gerçekten çok büyük bir fedakarlık ediyoruz. Biz kaliteyi yakalamak için bugüne kadar büyük bir emek verdik. Bu ürünün de ucuz fiyata gitmesini istemiyoruz. Ürünün değerlendirilmesini ve gerçek fiyatının verilmesini istiyoruz. Beklentimiz kilogramda 3,5-4 lira. Biz üreticiyiz, emeğimizin karşılığını da almak istiyoruz.”

“Kalite ve rekolte harika”

Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise, bu yılda kalitenin 1 numara olduğunu ve rekoltede rekor beklendiğini vurgulayıp şunları söyledi; “Pamukkale İlçemizin Irlıganlı Mahallesindeyiz. Türkiye’deki 8 tane mikroklima özelliği olan ovalardan birisindeyiz. Mikroklimanın özelliğinin faydalarını en iyi şekilde kullanan gayretli çiftçilerimizin bilinçli bir şekilde ürettiği bar bahçelerimizi gezdik. İlaç kalıntısı olmadan özellikle iyi tarım uygulamaları tekniği ile yaklaşık 28 bin dekar alanda Hicaz narı üretiliyor. Bu bölgenin narının kalitesi; iyi tarım uygulamaları ve global geb sertifikasyon eğitimleriyle dünyaya ihraç ediliyor. Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir. Emek verilerek yapılan bir üretim ve bu kadar maliyetlere rağmen karşılık bulması, üretimin sürdürülebilir olması lazım. Geçen sene yaşanan iklim olumsuzluklarına rağmen yaklaşık 55 bin ton rekolte gerçekleşti. İhracatçı firmalar, çiftçilerin elinden tutmalılar. Karşılıklı kazan kazana dönmeli. Sadece kendilerinin kazanmaları, üreticiyi mağdur etmeleri durumu olmamalı. Pandemiyle mücadele döneminde ekonomi kalkanı programları içerisinde tarım kesminin ne kadar elinden tutulduğu hepimizin gözleri önünde. Yani bunun üreticimizi de koruyup kollaması için bu noktalarda hassaslık istiyoruz.”