Denizli’nin gece-gündüz sıcaklık farkı ve mikroklima özelliği ile meyve desenine tat ve aroma katan Irlıganlı Bölgesinde narın ardından ayva hasadı başlayacak. Bir dönem beyaz altın olarak tabir edilen pamuğun ekili olduğu yüzlerce dekar alanda şimdi ise, nar ve ayva bahçeleriyle kırmızı ve sarının tonları hakim. 2 hafta içinde nar hasadının başlayacağı Irlıganlı’da ardından Eşme Limon Ayvası hasadı gerçekleşecek. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bölgede üreticiyle birlikte 80 ülkeye ihraç edilen ayva bahçelerinde hasat öncesi durumu inceledi. Tadı, aroması, kalitesiyle büyük ilgi gören özellikle Rusya ve Avrupa pazarında yok satan Irlıganlı Ayvası bu yıl kalitede başı çekecek, rekoltede ise rekor bekleniyor.

“Üretici Fiyatta Israrlı”

Ayva Üreticisi Ceyhun Aksoy, Irlıganlı’da yetişen Eşme Limon Ayvasının kalitesi ve rekoltesiyle dünyada adanan bir ürün olduğunu belirterek, “Irlıganlı Mahallesinde ayva yetiştiriciliği yapıyorum. Irlıganlı Mahallesi’nde narla birlikte ayvanın da popülerliği artıyor. İhracat değeri yüksek. İhracatçıların değer verdiği bir ürün. Ancak İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde ilaç kalıntısız bir ürün yetiştirdiğimiz, kaliteye odaklandığımız için maliyetlerimiz çok yüksek. Gübre ve ilaç fiyatlarımız, işçilik maliyetimiz artık bizi sıkma noktasına geldi. Biz sadece kaliteli yetiştirmek için uğraştığımız malımıza kaliteli rakamlar istiyoruz. Bunu da sağladığımız zaman bütün çiftçilerimiz memnun kalır. Daha iyi ve kaliteli ürün üretmek için çalışmaya devam eder. Böylelikle Denizlimizinde katma değeri artar. Bu yıl ihracatçılarımızdan fiyat beklentimiz 5 ile 5,5 lira arasında” dedi.

“Üreticimizin Sesini Duyun”

Denizli’de Irlıganlı başta olmak üzere 8 bin dönüm alanda ayva üretimi yapıldığını belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Irlıganlımızda mikroklima özelliği olan ayva bahçesindeyiz. Bu ürünün çeşidi ise, Eşme limon ayvasıdır. Üreticilerimizi verdikleri emek, gayret ve fedakarlık için tebrik ediyorum. Hem kalitede hem rekoltede başarıyı yine yakaladılar. Sonuçta hepimiz de milli ekonomiye katkı için bir üretim yapıp bu ülkenin geleceğine bir şeyler kazandırmak için üretimimiz devam ediyor. Ayvanın da yüzde 80’ni ihracata gidiyor. Bu bahçede de iyi tarım uygulamaları tekniği yapılan, kalıntısız ürün yetiştirilen ve gönül rahatlığıyla da herkesin tüketebileceği bahçelerden birisidir. Dekarda 5-6 tona yakın ayva hasat edilir. 8 bin dekar civarındaki alandan yaklaşık 25 bin ton ayva rekoltesi gerçekleşir. Bu yıl 30 bin ton beklentimiz var. İnşallah hem üreticimiz hem de Denizlimiz kazanacak” diye konuştu.