Habitat Derneği Başkan Yardımcısı, Gen Türkiye YK Üyesi ve Funika Holding YK Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Reeder Kurucu Ortağı ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Sezen Sungur Saral ve ReDis Innovation Kurucusu ve Dünya Gazetesi Yazarı Selin Arslanhan konuşmacı olarak katıldı.

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci açılış konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda olduğu gibi teknoloji sektöründe de destekliyor olduklarını ve kadınların bu alandaki dönüşüme çok büyük katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. 

ReDis Innovation Kurucusu ve Dünya Gazetesi Yazarı Selin Arslanhan, dijital dönüşümün pandemi ile hızlandığını ve farklı sektörleri de etkilediğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin, sanayi 5.0 stratejisinde insan merkezli ve sürdürülebilir sanayiye geçiş için yeşil ve dijital dönüşümü desteklediğini belirtti ve insan odaklı bir dönüşüm çerçevesi tasarlanırsa kadının da sektöre katılımının kolaylaştırılacağını dile getirdi.

Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, teknoloji sektöründe kadın istihdamı konusunda kadınların yeterince yer almadığını, STEM mezunu kız öğrencilerin sektörde sadece yüzde 9,91 oranında işgücüne katıldığını ve bu oranın teknolojiyi üreten alanlardaki çalışanlarda daha da düşük olduğunu belirtti. Geleceğin mesleklerinde de kadınların önemli bir rolü olacağını belirten Öney, teknoloji okuryazarlığı konusunun altını çizdi. Teknoloji bu kadar hızla ilerlerken özellikle genç kadınların dönüşen teknolojide ihtiyaç duyulan alanlarda uzmanlaşmalarının kritik olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin ilk 3G’li Android tabletini geliştiren, akıllı telefon ve mobil ürünlerin üreticisi olan Reeder Kurucu Ortağı ve KAGİDER YK Üyesi Sezen Sungur Saral, kadınların doğru networklerde bulunarak toplumsal normlarla mücadele etmekle ilgili bir motivasyon sağlayabileceğini dile getirdi. Yüzde 63 kadın ortaklı ve çalışanlarının yarısının kadın olduğu bir firmanın kurucusu olarak kadınların duygusal zekasının bu sektörde çok önemli olduğunu belirtti.

Geleceğin meslekleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin Habitat Derneği ve Wtech Akademinin eğitim programları ve proje fırsatları hakkında katılımcıların bilgilendirildiği toplantı, soru-cevap bölümü ile tamamlandı.