Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, Hollanda’nın Amsterdam kentinde, “Uluslararası Su Haftası” etkinliklerine katıldı. DSO, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) ‘Tekstilde Temiz Üretim’ projesinde iki yıldır paydaş olarak katkı sağlıyor. WWF ‘nin Büyük Menderes Havzasında faaliyet gösteren tekstil sektörü üreticilerinin çevreye duyarlı üretim süreçlerini benimsemeleri adına yürüttüğü bu projede, teknik destek ve eğitim imkanları sunuluyor. DSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu,, bu projeyle Denizli’de atılan adımları, Büyük Menderes Havzasında yaşanan olumlu gelişmeleri Amsterdam’da Uluslararası Su Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Su için Yatırım Yolları’ çalıştayında paylaştı. Çalıştayda, başta temiz üretime 160 milyon Euro fon ayıran Hollanda Dışişleri Bakanlığı yöneticileri ile OECD, CFM (İklim Fonu Yöneticileri) gibi su kirliliği sorununu mesele edinen uluslararası kuruluş yetkilileri yer aldı.

Çalıştayda, Hollanda Dışişleri Bakanlığının İklim ve Kalkınma Fonundan iklim değişikliği ve su kirliliğine direncin arttırılması amacıyla özel sektöre aktarılacak yeni maddi destekler ele alındı. Çevre kirliliğiyle mücadele için özel sektörün sorumluluk almasına bu tür fonların büyük yardımı olduğunu ifade eden Kasapoğlu, çalıştayda ‘Türkiye’de üreticiler artık temiz çevre için üretim süreçlerini yenilemenin, etkin atık yönetimi yapmanın ekonomik kazançları beraberinde getirdiğinin farkında. Temiz üretim, sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, üreticilerin marka değerini de yükseltiyor” şeklinde konuştu. WWF Türkiye’nin Temiz Üretim Hareketi kapsamında, Denizli’de tekstil üreticilerinin şimdiye kadar su kirliliğiyle mücadele için yaptığı 6,5 milyon Avroluk yatırımın 1,5 milyon metre küp su tasarrufu sağladığını belirten Kasapoğlu, bu yatırımların süreceğini sözlerine ekledi.

Kasapoğlu, Büyük Menderes Havzasında başlatılan girişimle başlangıç olarak iyi bir başarı yakaladıklarını, Türkiye’deki diğer benzer havzalara da dünya çapında başarı örneklerinin getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu alanda DSO olarak da farkındalık çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Kasapoğlu, Türkiye’ye teknik ve finansal anlamda işbirliği mekanizmalarının taşınması konusunda çağrı yaptı.

Çalıştayın ardından OECD yetkilileri ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen fon yöneticileriyle de birebir görüşmeler yapan Kasapoğlu, Denizli sanayisini etraflıca tanıtma ve temiz üretim için kararlılıklarını vurgulama imkanı buldu. Bu görüşmelerin temiz üretim yatırımlarına yönelik, düşük maliyetli finans araçlarını Denizli’ye getirebilmek adına iyi bir fırsat olduğunu, bu yönde geliştirilecek işbirliklerinin ilk adımlarını atmış olduklarını ifade etti.