Ekonomisi tekstil, tarım ve turizm üzerine kurulu olan Denizli, girişimci ruhu ile yerli makine üretimi konusunda da söz sahibi olmaya başladı. 250’ye yakın firma, Denizli’de ürettiği farklı makineler ile ülkemizi makine ithalatından kurtararak, makine ihracatı yapan ülke haline getirmeye çalışıyor. Denizli’de makine üretimi yapan firmaları bir araya getiren ve yeni projeler ile makine sektörüne bir ivme kazandıran, Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD), sektörün sorunlarını gündeme taşıyor.

MAKİNE ÜRETİMİNDE EGE’DE İKİNCİ İL DENİZLİ
Denizli’nin makine üretimi konusunda Ege’de İzmir’den sonra ikinci il olduğunu belirten Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Devletimizin teşvikleri ve destekleriyle makine üretiminde ülkemiz önemli bir yol kat etti ve bu yolda hızla ilerliyor. Denizli’de şuanda 250’e yakın makine üretimi yapan ve bu makineleri dünyanın farklı ülkelerine satan firmalarımız bulunuyor. Denizli Ege’de makine üretimi konusunda İzmir’den sonra ikinci sırada yer alan il” ifadelerini kullandı.

‘ELEMAN SIKINTISI BÜYÜK’
Şuanda sektörün en önemli sorunlarının başında teknik eleman sıkıntısı olduğunu belirten Sarı, Denizli’de 3 yıl sonra teknik eleman savaşlarının yaşanacağını söyledi. Şuanda birçok firmanın teknik eleman bulma konusunda önemli sıkıntılar yaşadığını ve bunun 3 yıl sonra teknik eleman savaşlarına döneceğini ifade eden Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Şuanda teknik eleman konusunda sektörümüz önemli sıkıntılar yaşıyor. Teknik eleman konusunda personel bulamıyoruz ve bu durum firmalarımızın üretimini etkiliyor. Yaptığımız değerlendirmeye göre 3 yıl sonra teknik eleman bulamakta önemli sorunlar yaşacağız” ifadelerini kullandı.

3 yıl sonra Denizli’de teknik eleman bulmak için futbolcular gibi transferler yapılacağını ve bunun kaçınılmaz olduğunu belirten Sarı, “Eleman bulamayan sanayicimizin ilerleyen yıllarda futbolcu gibi teknik eleman transferi yapacak. Bu durum sanayicilerimiz arasında savaşlara neden olacaktır. Teknik eleman konusunda acil çözümler bulmak gerekiyor” dedi.

‘İLÇELERDE MESLEK LİSELERİ AÇILMALI’
Denizli sanayicinin teknik eleman ve personel sıkıntısının tek çözümünün ilçelerde meslek liseleri açılması olduğunu belirten Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Sektörümüzde yaşanan teknik eleman sıkıntısının aşılması için tek çözüm, ilçelerde meslek liselerinin açılmasıdır. İlçelerdeki gençlerimizi bu liselere yönlendirerek, hem meslek sahibi yapmalıyız, hem de sanayimize teknik personel kazandırmalıyız” dedi.

‘ODALAR VE DERNEKLER MESLEK LİSELERİNE DESTEK OLMALI VE EĞİTİM KOMİSYONLARI KURULMALI”
İlçelerde açılacak olan meslek liselerine devlet kadar oda ve derneklerinde destek olması gerektiğini belirten Sarı, “İlçelerde yapılacak olan meslek liselerine Denizli Ticaret Odası, Sanayi Odası, derneklerde destek vermeli. Bunun için odalarımız bünyesinde, derneklerimizin de içerisinde yer aldığı bir eğitim komisyonu oluşturulmalı. Bu komisyon ortak fikir ve kararlar vererek, açılacak olan meslek liselerine destek olmalı. Bu komisyonlarda eksik olan konular ele alınmalı ve açılacak olan meslek lisesinin türü belirlenmeli. Eğer meslek liselerini cazip hale getirirsek gençlerimizde meslek liselerini tercih eder ve sanayimiz teknik personel konusunda sıkıntı çekmez” ifadelerini kullandı.


‘SİSTEM BAŞKA İLLERDE UYGULANIYOR’
Bursa, Gebze ve Avrupa’da bu sistemin uygulandığını ve sanayicinin ara eleman ile teknik eleman konusunda sıkıntı yaşamadığını belirten Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Bursa, Gebze’de bu sistem hayata geçmiş durumda. Bu illerde açılan meslek liseleri, sanayicilerinin destekleriyle eleman yetiştiriyor ve sektöre kazandırıyor. Avrupa’da firmaların destekleriyle birçok meslek lisesi, sanayi için eleman yetiştiriyor. Bu sistemi Denizli’de de biran önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Eğer teknik eleman savaşları yaşamak istemiyorsak, başta odalarımızın sanayicilerimizin ve derneklerimizin biran önce meslek liselerini açmaları gerekiyor” dedi.