CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla çiftçilerin borçlarının silinmesi çağrısını hatırlatan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Çiftçilerimizin borçlarının silinmesi için sayın Genel Başkanımızın çağrısıyla üretimi sağlayan çiftçilerimizi korumak adına tüm borçlarının silinmesi gerekir. Genel Başkanımızın da dediği gibi 2006’da çıkarılan Tarım Kanunun 21. Maddesine göre Tarım Kanunu çıkardı. 21. maddesine göre, milli gelirin her yıl en az yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilecekti. Hiçbir zaman yüzde 1'i verilmedi. Geçen 13 yılda tarımsal destek için ayrılan kaynak, Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i yerine yüzde 1'in yarısı oldu hep” dedi.

“YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, korona salgını döneminde tarımda kendine yeterliliğin çok önemli olduğunu bir kez daha anlaşıldığını belirtti. Çiftçileri korumaya yönelik politikaların önemine dikkat çeken Karaca, “2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçimizin bankalara 119 milyar 331 milyon, Tarım Kredi Kooperatifi'ne 10 milyar TL olmak üzere toplam 130 milyar lira borcu var. Borç batağında olan çiftçilerimizin üretime devam etmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Üretimden vazgeçen çiftçi sayısı her geçen artıyor. Ülkemiz bu gidişle tarımda riskli ülkeler haline gelecektir. Bir an önce çiftçilerimizin borçları için parlamentonun toplanması ve borçlarının silinmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek için tarım sigortası primleri hazineden ödenmeli ve pandemi sigorta kapsamına alınmalı” dedi.

“ÜLKEMİZİ TARIMDA DAHA İLERİ TAŞIYABİLİRİZ”

Denizli’nin ülkemiz için üretimin başkenti sayılabilecek bir kent olduğuna dikkat çeken Karaca, “Kekik, tütün ve tarımsal sanayide kullanılan üzümde birinci olan, sofralık çekirdeksiz üzüm, kavun ve adaçayı üretiminde ikinci sırada yer alan Denizlili çiftçilerimiz için de borçlarının silinmesi, başta Denizli olmak üzere ülkemizi tarımsal üretimde daha ileriye taşıyacaktır” dedi.