Denizli’de geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinden hasar gören tarlaları yerinde ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, geçtiğimiz günlerde bölgede yaşanan dolu felaketine ve salgın dönemine rağmen ertelenmeyen çiftçi borçlarına dikkat çekti. Denizli’nin Menteş, Kızılyer, Dereçiftlik, Aşağıdere, Yokuşbaşı ve Kaklık mahallelerinde yaşanan dolu felaketi başta tarım üretimi olmak üzere hayatı olumsuz etkilemişti. Çiftçilerin mağduriyetlerini dile getirmek ve görünür kılmak için çiftçiler ile birebir görüşmeler gerçekleştiren CHP’li Karaca, Honaz’ın mahallelerinde yaptığı incelemelerde vatandaşları dinledi ve şu noktalara dikkat çekti: “5 mahallemizde etkili olan dolu felaketi çiftçilerimizi yıkıcı bir hasarla baş başa bıraktı. Çiftçilerle görüşmelerimizde gördük ki birçok tarlada yüzde 50- yüzde 70 arasında hasar var. Ürünler zarar görmüş ancak TARSİM görevlileri geldiklerinde ‘bitkiler yerinden sökülmemiş zararınız o kadar değil’ diyor. Bazı bölgelere gidilmemiş, çiftçilerimizin anlattığına göre bazılarına da müracaat edildiğinden çok sonra gidilip hasar yokmuş gibi davranışmış. Çiftçinin bin bir emekle yetiştirdiği hasat zamanının yaklaştığı ürünler zarar gördüğünde o çiftçi zararını bir sonraki hasat dönemine kadar karşılayamıyor. TARSİM mevzuatının çiftçilerin lehine değişiklik gerektirdiği ortadadır. Hasar değerlendirme kriterleri genişletilmeli, sigorta memurları bu konuda meslek içi eğitime tabi tutulmalı ve yaptıkları işler denetime tabi tutulmalıdır” dedi.

Honaz’ın mahallelerinde dertlerini Gülizar Biçer Karaca’ya anlatan çiftçiler, zararlarının karşılanmasını talep etti: “Yüzde 70’ten geçtik, bizim hasarımızın yüzde 50’si karşılansa razıyız. TARSİM yetkilileri geliyor haksız tarafa düşen biz oluyoruz. Yetkililer müracaat ettiğimde gelmiyor; 20-30 gün sonra geliyor ben zaten ilacımı atıp gerekeni yapıyorum geliyorlar sıkıntı yok diyorlar iş işten geçince…”

“ÇİFTÇİLERİMİZİN KREDİ BORÇLARININ 2 YIL FAİZSİZ ERTELENMESİ ŞART”

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, çiftçilerin yaşadığı hasarın karşılanması gerektiğini, tüm üreticilerin kredilerinin faizsiz 2 yıl ertelenmesi gerektiğini söyleyerek: “14 aydır bir pandemi döneminin içerisindeyiz. Birçok sektöre destek açıklandığı ilk aylarda çiftçi ve tarım sektörü görmezden gelindi. Borçların yapılandırılması paketinde çiftçi unutuldu. Çağrılarımız ve mücadeleler sonucu bir nebze bu mağduriyetler görülmeye başlandı. Çiftçi borcunun 2 yıl faizsiz ertelenmesini isterken yüksek faizlerle yapılandırmalar ile karşılaştı. Ancak çiftçi için açıklananlar sadece lafta ve kağıt üzerinde kaldı. Çiftçinin borcunu yüksek faizle yapılandırmak tarım politikası değildir. Primini ödediği TARSİM’den çiftçiyi yararlandırmamak bir tarım yönetimi değildir. Enflasyon ve maliyet artışı yokmuş gibi iki yıl üst üste aynı destek miktarını övüne övüne açıklamak bir tarım yönetimi değildir. Tarım yönetimi; yerli üretimi desteklemekle olur. Tarım yönetimi; ithalat politikasını değil ihracat politikasını desteklemekle olur. Tarım Politikası; Tarım Kanunu gereği çiftçiye hakkı olan yüzde 1’lik desteği vermekle olur” dedi.