İkinci el araç piyasasında ise fahiş fiyatlı ilanlar son dönemlerde dikkatlerden kaçmıyor. Yoğun araç talebine karşılık mesleği araç alım-satımı olmayan kişiler, internette fiyatları artırmaya çalışıyor hatta bazı araçlar sıfırından daha pahalıya satılıyor. İnternet ilanlarına ’opsiyonlanmıştır’ yazılarak fiyat artırma oyunu yapanlara karşı ise Denizli Otonomi Başkanı Berzan Taşer uyarıda bulundu. Taşer söylentileri doğrulayarak; “Talep artışını fırsat bilen kişilerin, internet üzerinden araç değerinin çok üstünde fiyatlar yazdıkları söyledi. Satıcıların, opsiyon oyunuyla satılık aracın asıl değerinden fazla teklif almasını amaçlıyor. Araç alıcılarının tercihlerini merdiven altı işletmelerden değil Otonomi Denizli’den yapmaları konusunda uyarıyorum” dedi. Taşer, ikinci el araç fiyatlarını bu işi merdiven altı yapanların arttırdığının altını çizerek, mesleği araç-satımı olmayan kişiler tarafından satılan araçların fiyatlarının, galeride satılan araba fiyatlarını geçtiğini söyledi.

FİYATLARI DENGELEMEYİ AMAÇLIYORUZ

İkinci el otomobil alacaklara uyarılarda bulunan Taşer, araç alımlarının güvenilir firmalar tarafından yapılması gerektiğini bu nedenle araç alacakları Otonomi Denizli’ye davet ettiğini söyledi.  Bu işi meslek edinip fiyatları artıranların tespit edilmesi gerekiyor diyen Taşer; “Fiyatı yüksek gösterip opsiyonlanmıştır diye yazıp alıcıları o fiyata ikna ediyorlar. Mesleği araç alım satım olmayanlar, bizim işimizi yaptıkları için fiyatlar yüksek. Maliye Bakanlığının bu konuya el atması için federasyonumuzda gerekli adımları atıyor. 2019 yılında satılan ikinci el araçların 7 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. İnternet ortamından yapılan satışları kayıtsız yapılıyor. Bu durumun önüne geçmek istiyoruz. Satışlar güvenli olsun" dedi.

1 EYLÜL ÇOK ÖNEMLİ

1 Eylül'de uzun zamandır beklediğimiz yönetmeliğin yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Böylelikle merdiven altı işletmelerin satışının önüne geçilecek diyen Otonomi Denizli başkanı Berzan Taşer, "Mesleki yeterlilik belgesi'nin zorunluluk olması merdiven altı işletmelerin önüne geçecektir. O yüzden 1 Eylül tarihi çok önemli. Yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelikle ayrıca 150 bin km'yi geçmiş olan ve 8 yaş üstü olan araçlar içinde ekspertiz zorunluluğu gelecek" dedi.