AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nilgün Ök, Plan ve Bütçe Komisyonundaki Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde, tasarının geneli hakkında bir konuşma yaparak bütçe sürecine ilişkin görüşlerini açıkladı. Milletvekili Ök, “Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi yolunda aldığı mesafenin en somut sonuçları Koronavirüs salgını döneminde görüldü. Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldığı salgın sürecini, hem sağlık altyapımızla hem gıda ve temizlik tedarik zincirimizle hem de kamu güvenliği bakımından örnek bir yönetimle göğüsledik. Bu tablo Türkiye'nin son 18 yılda sağlık yanında eğitimden adalete, güvenlikten sosyal desteklere, ulaşımdan tarıma, enerjiden sanayiye her alanda geldiği seviyenin işaretidir. Salgın sonrasında yeniden şekillenecek küresel siyasi ve ekonomik düzende hedeflenen yere ulaşmada bu altyapının çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“TÜRK EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİREREK ÇIKARTTIK”

Türkiye’nin büyüdükçe ve güçlendikçe ülkemize yönelik saldırıların da arttığını belirten Ök, “Ekonomiye yönelik saldırılara rağmen ekonomimiz büyümeye devam etti. 2020’nin ilk çeyreğinde Mart ayının önemli bir kısmı salgınla mücadeleyle geçmesine rağmen de yüzde 4,5’lik büyüme oranı elde ettik. Çok şükür yaşanan her olumsuzluktan, her badireden Türk ekonomisini güçlendirerek çıkarttık. Salgın sürecinde vatandaşlarımızın sağlığı yanında ekonomimizin sağlığını da korumaya öncelik verdik.” ifadelerini kullandı.

“VERGİ GELİRLERİ ARTTI”

Ök, “2021 yılı bütçemizin temel misyonu koronavirüs salgını sebebiyle, siyasi ve ekonomik olarak bütün ülkelerin yeniden yapılanma sürecine girdiği bu dönemde, Türkiye Ekonomisinin yoluna daha da güçlenerek devam etmesini sağlamaktır. Aynı zamanda bütçenin yaklaşık %50’sinin doğrudan faiz harcamalarına gittiği yıllardan, neredeyse %90’ının vatandaşımızın hizmetine sunulduğu bütçelerin yapıldığını görmekten dolayı da hem mutlu, hem de gururlu olduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi. 2002 yılında toplanan her 100 liralık verginin 85,7 lirası faiz harcamalarına giderken, bugün bu rakamın 19,5 lira olduğunu kaydeden Milletvekili Ök, “2020 yılı Ocak-Eylül dönemi vergi gelirlerimizin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 arttığını belirtti.

 EĞİTİME ÖNEMLİ KATKI

Ök, “Salgınla mücadele eden birçok ülkenin vatandaşlarına hasta ve yoğun bakım yataklarındaki doluluktan dolayı yeterli sağlık hizmeti sunamazken, şehir hastanelerimiz ve tam donanımlı yoğun bakım ünitelerimizle tüm dünyaya örnek olduk. Avrupa’daki doktorların hangi hastanın fişinin çekilmesine karar verdiği dönemde, biz kendi yerli ve milli solunum cihazımızı ürettik. Ve tabi ki bu noktalara, SSK’lı, BAGKUR’lu ve memurlar için ayrı hastanelerin olduğu, kuyrukların olduğu, sağlık hizmetinin sağlık karnesindeki yaprak sayısı ile sınırlı olduğu dönemlerden geldiğimizi de lütfen unutmayalım. Sağlık Alanında daha iyiye ulaşabilmek için 2021 yılı bütçesinde 20,1 milyar liraya ayırmış durumdayız.” dedi. Bütçe giderlerinin 211,4 milyar TL ile yaklaşık yüzde 15,7’sinin eğitime ayrılmış olduğunu söyleyen Ök, “Daha yeşil bir Türkiye için bir yandan mevcut orman varlığımızı arttırmaya çalışıyor, diğer yandan da maalesef yangın sonucu zarar gören alanları yeniden ağaçlandırıyoruz. 2021 yılı bütçemizden 42,4 milyar lira tarıma ayırıyoruz. Bunu; tarımsal destek programları için 22 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 12,1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 8,3 milyar lira şeklinde ayırıyoruz.” diye konuştu.

11 KALKINMA PLANI

Ök, “2021 yılı bütçesinin, 11 Kalkınma Planı ile uyumlu olduğunu açıkça ifade etmek istiyorum. 2021 yılı bütçe teklifinde, 2020 yılına göre en fazla ödenek artışı yatırım projeleri için sağlanmıştır. İhracatçımızın rekabetçi gücünü arttırmak için, 2021 yılı bütçemizden ihracat destekleri kapsamında 4,1 milyar lira harcamayı hedefliyoruz. Bu amaçla Halk Bankası’ndan kullandırılacak esnaf kredileri içi faiz desteği olarak 3,8 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin desteklenmesi için de KOSGEB bütçesine 1,6 milyar lira kaynak ayırdık. Sanayimizin gelişmesi ve üretim kapasitemizin artması için Sanayi Bakanlığımızın teşvik ödemeleri kapsamında kullandıracağı 2 milyar liralık kaynağı tahsis ediyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri’ne (KSS) ayrılan yatırım ödeneğindeki artış da dikkati çekti. 2020 yılında OSB ve KSS yatırımlarına 204 milyon lira kaynak ayrılmışken, 2021 yılında bu rakamın 1 milyar 124 milyon liraya ulaştığı görüyoruz. Eğer ekonomik iyileşme olacaksa, bu ihracatla olur. İhracatı da reel sektör yapar. İşte bu yüzden reel sektör desteklerine 2021 yılında 50,6 milyar lira ayırıyoruz. İşletmelerin sosyal güvenlik kurumuna ödemesi gereken 27,7 milyar lira tutarındaki işveren primini, üretim ve istihdamın desteklenmesi amacıyla bütçemizden karşılıyoruz. Ekonomimizi canlandırmak için hazine destekli kredilere 2021 yılı bütçemizden 5,5 milyar lira kaynak ayırıyoruz” dedi.

“AK Parti olarak; inşallah, yeni dönemde büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasını hızla tamamlayacağımıza tüm kalbimle inanıyorum.” diyen Milletvekili Ök; “Ülkemizi kalkınma hedeflerine ulaştıracak ve vatandaşlarımızın refahını arttıracak; Halkın, Sanayicinin, İşçinin, İşverenin bütçesi olan 2021 bütçesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.