SGK, o tarihten önce sigorta başlangıcı bulunanlara emeklilik hakkı tanındığını duyurdu. Hemen dilekçe verip erken emekli olabilirsiniz!

SGK’DAN MÜJDELİ HABER GELDİ

Milyonlarca çalışan bir gün emekli olarak emekli aylığı bağlanmasının hayalini kuruyor. Emeklilik için ülkemizde sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde bir takım şartların bir arada yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar; emeklilik yaşı, hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısıdır. Bu üç şartı birlikte sağlayan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) verilecek bir dilekçe ile emeklilik hakkı kazanılıyor. Şimdi SGK'dan bir müjde daha geldi! Emeklilik bekleyenleri sevince boğan habere göre, sigorta başlangıcı yani sigorta girişi o tarihten önce olanlar derhal emekli olabiliyorlar!

1999 VE ÖNCESİ SGK GİRİŞİ OLANLAR EMEKLİ OLABİLİR

Ülkemizde Sosyal Güvenlik Mevzuatı pek çok çalışan tarafından bilinmiyor. Karmaşık bir hal alan mevzuat sebebiyle milyonlarca çalışan haklarının da farkında değil. Ancak ilk kez sigortalı olarak işe başlanılan tarihe göre değişen prim ve hizmet yılı hesaplamaları ile emekli olabilmek mümkün. 2008 yılında yapılan kanun değişikliği neticesinde emeklilikte şartlar sil baştan değişti. Sigorta girişi 1999 ve öncesi olanlar emekli olma konusunda bir takım avantajlara sahip konumdalar.

FAZLA MAAŞ MÜJDESİ!

 1999 yılı ve öncesinde sigorta girişi bulunup emeklilik bekleyen vatandaşlar, emekli olduklarında yüksek maaş avantajına sahip olabilecekler. 2000 yılı ve öncesi emeklileri için gerçekleştirilen intibak düzenlemesi çerçevesinde emeklilik bekleyenlere müjde gibi haber geldi. Pek çok kişi bilmese de yüksek emekli maaşı alma hakkı elde ediyorlar. Emeklilikte, ilk kez sigortalı olunan tarih büyük önem taşıyor. Yaş, prim ve hizmet yılı şartları bu tarihe göre belirleniyor.

EMEKLİLİK MÜJDESİ GELDİ! DİLEKÇE VERİP DERHAL EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

2008 yılı sonrası getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde bugün ilk kez sigortalı olarak işe başlayan bir kişi 65 yaşında emekli olabiliyor. 1999 ve öncesi sigorta girişi bulunanlar ise erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor. Bu çerçevede 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak bir işte kaydı bulunanlar yüksek prim ödemesiyle erken emeklilik hakkından yararlanabiliyorlar.

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

1999 yılı ve öncesi sigorta girişi bulunup emekli olmak isteyen çalışanlarda bir takım şartların bulunması gerekmektedir. Bu çerçevede erken emeklilik hakkından faydalanabilmek için;

- Sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999 ve öncesi bir tarihte yapılmış olmalıdır.

- Staj süreci hesaplamaya dahil edilmez. Yani 1999 öncesinde staj yapanlar için bu süreç aktif dönemden sayılmamaktadır.

- 15 yıl hizmet süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı şartları sağlanmalıdır.

- 4A, 4B veya 4C statüsünde sigortalı olunmalıdır.

- SGK'ya herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Tüm bu şartları taşıyan vatandaşlar, 8 Eylül 1999 ve öncesi yaptıkları askerliği de borçlanma yoluyla kazanarak erken emeklilik tarihini daha da öne çekebileceklerdir. Ayrıca kadın çalışanlar için doğum borçlanması imkânı da bulunmaktadır.