Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kritik ara zam toplantısı başladı. Yaklaşık 7 milyon çalışan asgari ücrette gerçekleşecek artışı bekliyor. İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilcinin katılacağı komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi ve toplantı öncesi açıklama yapıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kritik ara zam toplantısı başladı. Toplantı öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ifade etti.

BİLGİN: “YARIN SONUÇLANACAĞINI ÜMİT EDİYORUM”             

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir. Bunu yapmak zorundayız” dedi ve “Bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

ATALAY; “YAPILAN ZAM ENFLASYONLA ERİDİ”

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Ocakta güzel bir zam yapıldı ama 3 ay sonra bu zam özellikle yüksek gıda enflasyonu nedeniyle eridi. Dar ve sabit gelirliler, emekliler, çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler” dedi.

SENDİKALARIN TALEPLERİ

Sozcu.com.tr'ye konuşan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık ise, belirlenecek yeni asgari ücretin 6 bin 780-7 bin TL'nin altında kalmaması gerektiğini söylemişti.

YILIN İKİNCİ AYINDA ERİMİŞTİ

Öte yandan, 2022 asgari ücreti net 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Bunun işverene toplam maliyeti ise, bir işçi için 5 bin 879 TL seviyesinde. Mevcut asgari ücret, yılın henüz ikinci ayında açlık sınırının altında kalmıştı. Haziran ayına gelindiğinde ise açlık sınırı, mevcut asgari ücretin yüzde 50,3; yoksulluk sınırı ise mevcut asgari ücretin yüzde 389,5 oranında üzerinde yer alıyor.

Yapılacak ara zam oranını ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi dönüşü açıklaması bekleniyor.