DENİZLİ HABERLERİ

Elma fiyatları 100 liraya dayanacak

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, bu yılın üretim sezonu ve fiyat beklentilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Nisan ayındaki don olaylarının etkisiyle elma üretiminde düşüş yaşandığını belirten Özkul, elmada üretici fiyatlarının 35-40 TL olduğunu belirterek; ancak kış döneminde elmanın tüketiciye 80-100 TL arasında ulaşabileceğini öngördü. Özkul; meyve üretim deposu Çivril’in tarım ve hayvancılık sektöründeki son durumu hakkında bilgi verdi.

Denizli’nin tarım ve hayvancılık merkezi Çivril, 27. Uluslararası Çivril Elma, Tarım ve Kültür Festivali’ne hazırlanıyor. Denizli Gazeteciler Cemiyeti basın merkezinde düzenlenen davet toplantısında konuşan Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Çivril’in tarım ve hayvancılık sektöründeki son durumu hakkında bilgi verdi.

ELMA ÜRETİMİNDE DON ETKİSİ

Çivril’in Denizli’nin önde gelen tarım bölgelerinden biri olarak öne çıktığını belirten Özkul; iklim şartlarının etkisiyle üretimde dalgalanmalar yaşandığını vurguladı. Mehmet Özkul, elma üretiminin yıllara ve iklim koşullarına bağlı olarak değiştiğini söyleyerek, “İlçede 55.000 dekar elma bahçesi ve 40.000 dekar şeftali bahçesi bulunuyor. Üretimde karşılaşılan zorluklara rağmen Çivril, tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Normalde 230.000 ton olan elma üretimi, bazı yıllarda 125.000-130.000 ton seviyelerine geriliyor. Bu yılki üretim ise yaklaşık 130.000 ton civarında gerçekleşti. Bunun en önemli nedeni, Nisan ayındaki don olaylarının Türkiye genelinde meyve üretimini olumsuz etkilemesi. Çivril, Isparta gibi diğer illere kıyasla bu dondan en az etkilenen bölgelerden biri olsa da, üretimde kayıplar yaşandı” dedi. Bu durumun meyveciliği çok etkilediğini belirten Özkul, “Yaşadığımız gerçekten büyük bir afet oldu. 120.000-130.000 ton elma üretimiyle şükrediyoruz” dedi.

ELMA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Kışın elma fiyatlarının tüketiciye fiyat olarak nasıl yansıyacağı ile ilgili öngörüde bulunan Özkul; “Elma fiyatları, üretimdeki azlık nedeniyle bu yıl yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda kilogramı 14-15 TL olan elma, bu yıl üretici tarafından 35-40 TL’ye satılıyor. Tüketiciye ulaşırken bu fiyatın kış döneminde 80-100 TL arasında olabileceğini öngörüyoruz. Biz, hem üreticinin hem tüketicinin kazanmasını istiyoruz, fakat küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi faktörler üretimi olumsuz etkiliyor. Üretimdeki azlık fiyatları yükseltiyor” dedi.

ŞEFTALİ ÜRETİMİ DE DÜŞÜŞTE

Çivril’de şeftali üretiminin de don olaylarından nasibini aldığını belirten Özkul; “İlçede yaklaşık 40.000 ton şeftali üretimi yapılırken, ihracata yönelik yeni çeşitler Nisan ayındaki donlardan ciddi şekilde etkilendi. Bu nedenle üretim bu yıl 20.000 ton seviyelerine geriledi. Bu da fiyatlara yansıdı. Şu anda kilogramı 80-100 TL arasında satılıyor. Üretimdeki azlık, fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Daha fazla üretimle hem üretici kazansın hem de tüketici uygun fiyatlarla meyve tüketebilsin istiyoruz. Ancak, iklim şartları bu durumu zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNİ ZARARLILAR VURDU

Çerezlik ayçiçeğinin Çivril’de yaklaşık 40 yıldır ekilen önemli bir ürün olduğunu belirten Özkul; “Ancak, ‘canavar otu’ gibi zararlılar nedeniyle birim alandan alınan verim her geçen yıl azalıyor. Ayçiçeği üretimi son yıllarda %50 oranında düştü. Şu anda ayçiçeği 50-80 TL arasında satılıyor ve özellikle hayvancılık sektöründe kaba yem olarak kullanılıyor” dedi

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜ DE KURAKLIK VURDU

Özkul; “Çivril, hayvancılıkta da Denizli’nin önde gelen ilçelerinden biri. İlçede yaklaşık 55.000 büyükbaş ve 130.000 küçükbaş hayvan bulunuyor. Günlük süt üretimi ise 270 ton civarında. Ancak, küresel ısınma ve kuraklık, yem ve su kaynaklarındaki sıkıntılar nedeniyle hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Tüketiciler et, süt ve peynir fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederken, üreticiler artan mazot, gübre ve diğer girdi maliyetleri nedeniyle zorlanıyor. Daha uygun maliyetlerle üretim için çiftçilerin damlama sulama gibi modern sistemlere geçmesi büyük önem taşıyor” dedi.

“DAMLAMA SULAMA İHTİYACI ÇOK”

Bahla Ovası’nda yaklaşık 20 yıldır damlama sulama sistemine geçiş için çalışmalar yapılıyor, ancak henüz istenen ilerleme sağlanamadı. Özkul, damlama sulamaya geçildiğinde birim alandan daha yüksek verim alınacağını ve maliyetlerin düşeceğini belirterek; “Bu, hem üreticinin daha uygun fiyatlarla ürün satmasını hem de tüketicinin daha ucuza meyve ve sebze tüketmesini sağlayacak” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }