Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongreye, Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği kurucu üyeleri Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu ve Prof. Dr. Güzin Türel ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada: “2003 yılında 2. Ulusal Yaşlılık Kongresi bu salonda yapılmıştı. Bu 10. kongremiz yine aynı salonda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi. Yaşlı nüfusun dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı biçimde arttığını; bununla beraber yaşlıların sosyal, ekonomik, psikolojik ve fizyolojik sorunlarının giderek ağırlaştığını belirten Prof. Dr. Kalınkara; bilim ve teknolojideki gelişmeler, kentleşmenin getirdiği değişimler, üretim ilişkileri ve neoliberal politikaların yaşlılığın bir sorun olarak görülmesine yol açtığını bu sebeplerden dolayı aile kurumundaki ve toplumsal yapıdaki değişimden en çok etkilenen grupların yaşlılar olduğunu vurguladı.

Bu yılki teması “Yaşlı Bakımı” olan 10. Ulusal Yaşlılık Kongresi ile yaşlılıkla ilgili çalışan bilim insanı uzman ve uygulayıcılarla kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kurumlarını bir araya getirmek ve yeni görüşlerin tartışılıp yayılması amaçlanmakta. Bu amaçla gerçekleştirilecek oturumlarda; ülkemiz yaşlı bireylerinin bakımında karşılaşılan sorunlar, “Bakım rolü kimin rolü?”, bakımın getirdiği tükenmişlik, kent ve yaşam ortamlarının yaşlıya uygunluğu ve yaşlı bakımı ile ilgili sosyal politikalar ve benzeri konularda bilgi sahibi olunması için bilim insanları ve uygulayıcılar arasında paylaşım ve tartışma ortamı oluşturulacak.

İki gün sürecek kongrede yaşlılıkla ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağını vurgulayan Prof. Dr. Kalınkara; bu konuda ciddi çalışmalar yapılması, yaşlıların sosyal, ekonomik, fizyolojik ve psikolojik sorunlarına yönelik ulusal politikalar üretilmesi gerektiğini bildirdi. Kongre kapsamında iki gün boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda iki konferans ve 52 bildiri sunulacak. Ayrıca kongre kapsamında “Türkiye’de Gerontoloji ve Gerontolojik Bakış ve Bakım” konulu konferans ile “Yaşlıda Bakım Yönetimi” konulu konferanslar yapılacak.

1998 senesinde Ankara Gazi ve Hacettepe Üniversitelerinden 7 öğretim üyesinin kurduğu Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği günümüze kadar yaşlılık konusunda ülke çapında farkındalık oluşturmak için onlarca konferans, panel, sempozyum düzenlemiştir. 2001’den bu yana iki yılda bir düzenlenen ulusal yaşlılık kongreleri, üniversiteler ve yerel yönetimler işbirliği ile düzenlenmektedir. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara da konuşmasında başta Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi olmak üzere katkısı olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.