20 Mart’ta 5,6 büyüklüğündeki depremle sarsılan yine 5 büyüklüğüne kadar da çıkan yüzlerce depremin yaşandığı Acıpayam’da evleri hasar gören ya da yıkılan, çadır ve konteyner evlerde kalan depremzedeler Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezinde düzenledikleri basın toplantısıyla yardım seslerini duyurmaya çalıştı. 100 kadar depremzedeye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Acıpayamlı CHP’li siyasetçi İlhan Özcan’da eşlik etti.

“YARDIM ÇIĞLIĞIMIZI DUYUN”

Bir bir söz alan ve yaşadıklarını anlatan depremzedeler, çadırlarda insanlık dışı bir yaşam sürmeye devam ettiklerini, deprem konteynerlerinin herkese yetmediği gibi eski olduğunu ve yaz döneminde içinde duramadıklarını, günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamaz halde olduklarını belirterek, yardım taleplerini yüksek sesle dile getirdi. Kimi hasat dönemi başladığı için ürünlerini depolayacak yerlerini olmadığını, kimi ise hayvanlarını açıkta kaldığını belirten depremzedeler, 20 Mart’tan bugüne Acıpayam’da olumsuzlukların giderilmesi anlamında bir kıpırdama dahi olmadığını söyledi. Afet bölgesi sözünün gerçekleşmediğini belirten depremzedeler, ağır hasarlı ve yıkılmaya yüz tutmuş evlerin halen yıkılmadığını, kalıcı konutlar anlamında da kış gelmesine rağmen bir hareketliliğin olmadığını belirterek, Acıpayam’da deprem mağdurlarının yalnız bırakıldığını ileri sürdüler. Acıpayamlı CHP’li siyasetçi İlhan Özcan ise, deprem bölgesindeki durumun içler acısı olduğunu ve mağduriyetlere göz yumulduğunu ileri sürerek, kendi evini kendi tamir etmeye kalkan depremzedelere ise, kaçak inşaat dolayısıyla Acıpayam Belediyesi tarafından binlerce lirayı bulan cezalar kesildiğini ileri sürüp, durumun vahim bir hal aldığını iddia etti.

“MAĞDURİYETLERİ GİDERİN”

Acıpayam deprem bölgesinde son durumu paylaşan ve devletin yerel yönetimlerin biran önce gerekli adımları atmasını isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, mevcut durum hakkında şu bilgileri verdi, “20 mart 2019 tarihinde Acıpayam’da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında ver artçılarıyla birlikte uzun süre Acıpayam gerçekten bir beşik gibi sallandı. Depremde birçok mahallemizde ciddi hasarlar meydana geldi. Bizlerin ve yetkililerin yaptığı tespitlere göre ağır hasarlı bina 1246, kullanılmaz durumdaki depo 795, 148 ahır, 26 ticarethane, 26 samanlık, 62 metruk bina ve 6 resmi kurum olmak üzere ağır hasarlı, hasarlı tabir edilen 2 bin 306 bina bulunmaktadır. Bu binalar yetkililer tarafından hasarlarına göre 2,4,6,8 şeklinde derecelendirildi. 8. Derece tamamen yıkılması gereken oturulamaz durumda, 6. Derece ağır hasarlı, 4-2 ise daha az hasarlı ve kullanılabilir binalar olarak değerlendirilmiş durumdadır” dedi.

BAKAN SOYLU’YA SÖZÜNÜ HATIRLATI

Karaca, 21 mart günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bölgede yaptığı incelemede “Buradaki vatandaşlarımızın durumunu yerinde gördüm. Hiç merak etmeyin en kısa sürede yaralar sarılacak ve sizler için yeni binalar ev evler yapacağız. Çadırda sizi çok fazla bekletmeyeceğiz” dediğini hatırlatıp şunları söyledi, “Depremin üzerinden 4 ay geçti. Bu rağmen 8. Derece denilen ve oturulamayacak durumdaki binaların yıkımı tamamlanamadı. 6. Derece denilen ağır hasarlı olup yine yıkılması gereken binaların yıkılmasına dahi başlanılmadı. Vatandaşlarımız hayvanlık ve tarımla uğraşmaktadırlar. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanları başkalarının binalarında emanet olarak duruyor. Hatta 4 ayın bitmesine az bir zaman kala Acıpayam’da depremde zarar gören köylerimizde gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında bir ablamız ağlayarak şunları ifade etti: ‘Gittim yetkililere, benim hayvanlarım var 15-20 tane sokakta. Ne yapacağım? Benim binamı yapın dediğimde ‘Binayı yapamayız. Hayvanlarını sat, elden çıkar’ dediler diye ifade etti. Vatandaşlarımızın ürün hasatlarına başladı ancak yıkılan depolarının yerine yenileri yapılmadı. Hatta kendileri yapmak istediklerinde hukuki engeller çıkartıldığı için ve zaten deprem felaketi sonrasında ekonomik anlamda çok ciddi kayıplara uğramış vatandaşlarımızın bu yaraları henüz sarılmadığı için depoları kendileri yapamamakta ve ürünlerini saklayacak yer bulamamaktadır. Açıkçası sayın Soylu’da sözünü unutmuş durumdadır ” diye konuştu.

KONTEYNERLER ESKİ VE SIKINTILI

Depremzedeler için getirilen konteynerler ile ilgili gördükleri sıkıntıları aktaran Gülizar Biçer Karaca, “Oradaki en büyük sıkıntılardan birisi de gelen konteynerler. Çünkü hepsi eski ve kimisinin tepesi delik yağmur yağdıkça su alıyor, kimisinin tabanı delik yürümekte zorluk çekiliyor. Yazın bu sıcağında konteynırlarda nefes almak bile mümkün değil.  İnsanlar konteynerlerin yanlarına yaptığı çardaklarda kalıyor. Daha çok sayıda depremzede konteyner bulamadığı için çadırda yaşayanlarda da çok fazla. Ayrıca kış dönemi yaklaşıyor. 15 Eylül’den sonra Acıpayam’da dışarıda yatmak çok zordur. Soğuklar başlayacak ve vatandaşlarımız ne o konteynerlerde ne de çadırlarda yaşamlarını sürdürebilecektir. Acıpayam derhal Afet Bölgesi ilan edilmeli. Vatandaşlarımızın kalıcı konutları yapılıncaya kadar vatandaşlarımıza en azından bu kışı geçirebileceği geçici konutlar ve hayvanlarını barındırabileceği geçici ahırlar ve depoların bir an önce yapılarak ücretsiz bir şekilde vatandaşlarımıza tahsisini istiyoruz. Biz defalarca Afet bölgesi konusunda Meclis gündemine getirdik. Hatta rahmetle yad ediyorum Denizli Milletvekili Kazım Arslan, bu konuda bir kanun teklifi de verdi ama Meclis’in gündemine dahi getirmediler. Seçim öncesinde en kısa sürede sizi çadırlardan ve konteynerlerde çıkartacağız diyenler seçim sonrasında maalesef Acıpayam’ı unuttular” dedi.