Denizli’de doğalgaz dağıtımı şirketi Enerya, bayram öncesi çalışanlara adeta şok yaşattı. Çalışanların DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye oldukları iddiasıyla Enerya, 60’a yakın çalışanı tek taraflı işten çıkardı. SGK’dan SMS ile telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldıklarını anlayan çalışanlar, bugün bir araya geldi. Sendika yetkililerinin de Denizli’ye geldiği, avukatlarıyla firma hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Olayın Bakanlığa da yansıdığı iddia edildi. Yarın işten çıkarılan çalışanlar ve sendika temsilcilerinin Enerya önünde eyle yapacağı açıklandı. 

Denizli'de doğalgaz dağıtım şirketi olan Enerya, aralarında 187 Doğalgaz Acil Yardım hattında görevli acil müdahale personellerinin de bulunduğu 60’a yakın çalışanı işten çıkardı. Çalışanlar, yaklaşık 1 ay önce DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye olduklarını, firma yetkililerin bu durumu öğrendikten sonra mobing uygulamaya başladığını ileri sürdü. Son olarak dün ise çalışanlardan e-devlet sayfalarına girip sendikaya üye olup olmadıklarının gösterilmesinin istendiğinin ileri sürüldüğü olayda, çalışanların bu talebi geri çevirdikleri ve sonrasında tek taraflı fesih yöntemiyle işten çıkarıldıkları iddia edildi.  SGK’dan SMS ile telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldıklarını anlayan çalışanlar, bugün bir araya geldi. Sendika yetkilileri de Denizli’ye gelerek işçilerle buluştu. Sendikanın firma ile ilgili suç duyurusunda bulunduğu ve konuyu yargıya taşıdığı öğrenildi. Bakanlığa da konunun yansıdığı dile getirildi. 

GECE YARISI ÖĞRENDİK

Sendikanın işyeri temsilcisi Volkan Hamarat; “Yöneticiler çalışanları gruplar halinde çağırıp e-devlet ekranlarını görmek, sendikaya üye olup olmadıklarını belirlemek istedi. Hiçbir çalışan e-devlet ekranını göstermedi. Gece yarısı e devlet ekranlarını göstermeyen çalışanlar işten çıkarıldıklarına dair SGK'dan mesaj aldı” ifadelerini kullandı.

“ENERYA ÖNÜNDE EYLEM YAPACAĞIZ”
Enerji-Sen yaşanan durum nedeniyle basın açıklaması yaparak 1 Temmuz Cuma günü haksızca işten çıkarılan çalışanlarla birlikte Denizli Enerya önünde saat 12.30’da eylem yapacaklarını belirterek, şunları söyledi, “Ahlatçı Holding bünyesinde yer alan Enerya’dan sendika düşmanlığı. Sendikal çoğunluğu aldığımız ve yetki tespitinde bulunduğumuz Enerya enerji işvereni, sendikal baskı ve işten atmalar ile açıkça işçilerin sendikalı çalışma hakkını gasp etmektedir. Çoğunlukta olduğumuz Yetki tespitinde bulunduğumuz işyerinde işveren 60'a yakın işçi arkadaşımızı hukuksuz bir biçimde 04 kodu ile işten çıkarmıştır. Bizler bu çıkarmaların işçilerin sendikalı çalışma hakkının gaspı olduğunu çok iyi biliyoruz. Ahlatçı Holding ve Enerya enerji işvereni açıkça sendikalı işçiler ile çalışmayacağını ve hatta sendikadan istifa etmeleri için baskı ve mobbing uyguladığını, baskıdan sonuç alamayınca işçilerin telefonlarını ellerinden alarak ve e-devlet şifrelerini baskı ile öğrenip işçileri istifa etmeye ve ettirmeye çalışmıştır. Bu baskılardan sonuç elde edemeyen firma, son çare olarak 60'a yakın işçi arkadaşımızı işten çıkarmıştır. Buradan işvereni uyarıyoruz sendikalı çalışmak anayasal haktır. Anayasayı çiğneyerek işçilerin sendikalı çalışma hakkını gasp etmekten vazgeçin. Buradan sizleri uyarıyoruz derhal bu hukuksuzluğa son verin atılan işçileri de derhal işe geri alın.”