Ege Bölgesi, verimli tarım arazileri ve ürettiği pamuğun kalitesi ile dünyaca tanınıyor. Ancak, bölgenin en önemli stratejik ürünlerinden olan pamuk rekoltesi yıldan yıla düşüyor. Pamuk üretiminde başını çeken illerin arasında Denizli de var. Denizli ayrıca önemli bir tekstil kenti. O nedenle, kent için pamuğun önemi büyük. 10-15  yıl öncesine kadar Denizli'de 165 bin dekar alanda rekolte 70 bin tonu buluyordu. Bugünlerde ise alan 110 bin dekara üretim ise 50 bin tonlara geriledi.

Stratejik ürün olan Pamuğun Denizli’de üretiminin düşmemesi ve yükselerek artması için başta Denizli Ziraat Odası olmak üzere birçok kurumu ve kuruluş çareler aramaya devam ediyor.

Eylül ayı ile birlikte Denizli’de pamuğun hasat dönemi geldi. Ancak pamuk kilogram fiyatları özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle makineyle toplama ücretinin ne olacağı merak ediliyordu. Bu nedenle Denizli Ziraat Odası’nda ilgili kurumlar, üreticilerin yer aldığı komisyonda yeni mahsul pamuğun elle ve makineyle toplama ücretini belirledi.

PAMUK BAŞTACIMIZ

Bu yıl makineli hasat toplama ücreti dekarda 150 lira, elle toplama ise kilogram başına 70 kuruş olacak.  Pamuğun Denizli için ülke için çok önemli bir stratejik ürün olduğunu vurgulayan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Pamuğun önemi ortada. Denizli’de önemli bir pamuk üreticisidir. Bu nedenle pamuk olmazsa olmaz ürünlerimiz arasında. Düşünün Denizli tekstil ihracatıyla, ülkemiz yine tekstil ihracatıyla ön planda. Tekstilin ana maddesi ise pamuk. Korkumuz ekim alanlarının daralması ve pamukta tamamen ithalata yönelmektir. Bu olursa ülke olarak, tekstil kenti olarak çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalırız. Tüm sıkıntılara rağmen üreticimizin yanında olarak bu yıl özellikle makineyle hasat fiyatını belirledik. Alınan kararın üreticimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl Borsa da işlem gören Kütlü Pamukta kilogram fiyatı 4,5 lira. Bu fiyatta en azından üreticimizi memnun eden bir rakam. Beklentimiz Hükümetimizden  80 kuruş olarak verilen kilogram destek fiyatının 1 liraya çıkartılması pamuğun üretim alanlarının daha da artmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Özkan TOKMAK