Kanun teklifleri ile ilgili açıklama yapan Gülizar Biçer Karaca, “TBMMde tüm partilerin uzlaşısı ile kurulan hayvan hakları araştırma komisyonu tam bir yıl önce çalışmalarını tamamlayarak raporunu kamuoyu ile paylaştı. Aradan geçen bir yıla rağmen hayvan hakları yasasının esamesi bile okunmadı. Yasayı çıkaracağız söylemleriyle kamuoyu ve toplumun vicdanı oyalanmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak komisyon raporunda yer alan düzenlemeleri içeren kanun tekliflerini hazırladık ve TBMM Başkanlığına sunduk” dedi. Karaca TBMMde uzlaşı ile kabul edilen ve rapora imza atan tüm AKP ve MHP Milletvekillerine seslendi; “Eğer hayvan hakları yasasında samimiyseniz, attığınız imzanıza sahip çıkın ve verdiğimiz kanun teklifini bir an önce gündeme alalım ve  yeni yasama yılının ilk yasası olarak yasallaştıralım” dedi.

"MEVCUT KANUNDA SORUN OLAN DÜZENLEMELER DEĞİŞTİRİLDİ"

Türk Ceza Kanununda, Hayvanları Koruma Kanununda, İl Özel İdaresi Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanununda değişiklikler öngören yasa teklifinin detaylarını paylaşan Gülizar Biçer Karaca, Hayvan öldürme, eziyet ve kötü muamele gibi fiilleri TCK kapsamına alan bir kanun teklifi verdik. Hayvan öldürme, eziyet ve kötü muamele suç sayılacak ve failler buna göre cezalandırılacak. Büyükşehir Belediyesi Kanununda teklif ettiğimiz değişiklik ile Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasına hayvan bakım evleri ve kısırlaştırma merkezleri açmak yer alacak. İl Özel İdaresi Kanununda öngördüğümüz değişiklik ile de belediye sınırları dışında kalan alanda hayvanlarla ilgili çalışma yapmaya İl Özel İdaresi yetlili olacak. Belediye sınırları dışında kalan alanlarda hayvanlara ilişkin kimin çalışma yapacağı sorununun ortadan kalkması hedefleniyor.. Ayrıca Büyükşehir Belediyeler ve İl Özel İdareleri bütçelerinde hayvanlarla ilgili yapacakları çalışmalar için pay ayırmak zorunda olacaklar. Hayvanları Koruma Kanununda çok kapsamlı değişiklikler öngördük. En önemlisi kanunun adı Hayvan Hakları Kanunu olacak. Kanunun adının değiştirilmesiyle, hayvanların da doğuştan gelen bazı haklara sahip olduğunun kabul edilmesi ve bir hukuk öznesi olmasa da can taşıyan, duygulu varlıklar olduğu kabul edilerek bir hukuk nesnesi yani eşya da sayılmaması amaçlanmıştır. 25 maddelik kanun teklifinde mevcut kanunda sorun olan düzenlemeler değiştirilmiştir” dedi.

Gülizar Biçer Karaca, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü ile ilgili de “Umarım bu 4 Ekim hayvan hakları için bir milat olur. Hayvan dostlarımızın haklarını teslim etmek, sadece bir gün değil 365 gün hayvan hakları günü olması için kanun teklifimiz acilen yasallaşmalı” dedi.