Çocuk Gelişimi Danışmanı Şeyma Akgün yaptığı açıklamada okulların başlamasıyla bazı çocukların sevinç ve heyecan hissederken bazılarının da yoğun stres altında olabileceğini bu noktada da anne ve babaların kendi kaygılarını hissettirmeden çocuğun sorduğu sorulara sabırla ve doğru bir şekilde cevap vermesi gerektiğini söyledi. Akgün; “Özellikle anne ve babaların bu dönemde çocukların sordukları sorulara geçiştirerek ve gerçeğe uygun olmayan cevaplar vermesi örneğin okulda istediği gibi davranabileceği, okulu sürekli oyun oynayabileceği bir yer olarak göstermesi, okul açıldığında çocuğun karşılaştığı kuralların olduğu etkinlik ve derslerin yapılması gereken bir yer olması durumu hayal kırıklığı yaratabilir. Aile içinde okul hakkındaki konuşmalar ve aile bireylerinin okul deneyimleri çocuğun zihninde ‘Okul korkulacak bir yer mi, yoksa sevilebilir mi, öğretmenler kızar mı, ihtiyacım olduğunda yardım alabilir miyim’ gibi sorulara neden olabilir. Bu nedenle aileler okul hakkında konuşurken olumsuz deneyimler kaygı uyandıracak cümleler kurmamalıdır” dedi.

İlk kez ailesinden ayrılacak çocukların gidecekleri okula kayıt esnasında veya okullar açılmadan önce gitmesi okulun çocukla birlikte gezilmesi, çocuğun ilgisini çeken yerlerde çocuğun fotoğrafının çekilmesi daha sonra bu fotoğraf üzerinde konuşulması  uyum süreciğinin kolay geçilmesini sağlayacağını belirten Şeyma Akgün; “ Okul kıyafeti anne, baba ve çocuklarla birlikte alınmalı, hatta bu gün için özel bir hazırlık yapılmalı ve alışverişe birlikte gidilmelidir. Çocuğun sevdiği yada ailenin önemli bir dostu alışverişte bulunabilir. Çocuğun, kıyafet seçiminde söyledikleri dikkate alınmalı, giydirildikten sonra olumlu yorumlar yapılmalıdır. Alışverişte ortaya çıkacak olumsuzluklar büyütülmemelidir” dedi.

Okula Yeni Başlayan Çocuğun İlk Gününde Neler Yapılmalıdır?

Çocuk Gelişim Danışmanı Şeyma Akgün okula yeni başlayan bir çocuğun ilk okul günü ile ilgili de şu tavsiyelerde bulundu: “Birlikte evden çıktığında çocuğunuza sakin, gerginlikten uzak ve mutlu görünmeye çalışın. Okul başlangıcının her ikinizin de yaşamında belli bir çağın artık sona erdiği anlamına geldiğini fark ettiğinizde yaşabileceğiniz strese karşın herhangi bir kaygı belirtisi göstermemeye özen gösterin. Çocuğunuz onu bıraktığınız anda tedirgin görünmeye başlarsa, kendini iyi hissedeceğini her şeyin yoluna gideceğini anı anımsatın. Diğer çocukların dostca davranacaklarını, öğretmeninin onun kendi sınıfında olmasını sabırsızlıkla beklediğini söyleyin ve okul biter bitmez onu almaya geleceğinizi yada servis aracına bindireceğinizi ve evde onu bekleyen birisi olduğunu özellikle belirtin. Çocuğunuzun okula uyum süreceği en fazla 4-6 hafta sürebilir. Daha fazla sürmesi durumunda Çocuk Gelişimi Danışmanlık Biriminden destek alabilirsiniz” dedi.