Bu yıl ikincisi düzenlenen kongrenin açılış törenine; PAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Prof. Dr. Arzu Yaren başta olmak üzere; DTBMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen, Denizli El Sanatları Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Habibe Kahvecioğlu Sarı, dekanlar, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmalarından ilkini yapan Pamukkale Üniversitesi DTBMYO Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara yaptı. Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Denizli’de kongre katılımcılarını ikinci kez ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, kongreden elde edilen sonuçların Denizli’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması konusunda Denizli kültürüne ve ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Açılış konuşmalarından ikincisini ise Denizli El Sanatları Başkanı PAÜ Dr. Öğr. Üyesi Habibe Kahvecioğlu Sarı yaptı. Derneğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Sarı, üç gün sürecek kongrenin gerçekleştirilecek kongrede geleneksel el sanatları adına verimli sonuçlar elde edilmesi temenni etti.

Açılışta konuşma yapan DTBMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu, Türk El Sanatları’nın Anadolu coğrafyasına ait binlerce yıllık bir kültürel miras olduğuna değinirken, toplumumuzu maziye bağlayan köprülerden biri olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Odabaşoğlu, toplum olarak varlığımızın sürdürülebilmesi ve bu kültürü gelecek kuşaklara aktarımı konusunda el sanatlarının önemli bir yapı taşı olduğunu ifade ederken, kongreye katılan akademisyenlere ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Açılışta konuşma yapan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen, el sanatlarının 4 bin yıllık tekstil geçmişi olan Denizli için ayrıca önem taşıdığına değinerek, el sanatlarının zanaatkârın ruhunu yansıttığına değindi.

Açılışın son konuşmasını ise Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yaren yaptı. Kültürel miraslarımızdan biri olan el sanatlarının, gelecek nesillere aktarılması konusunda Pamukkale Üniversitesi’nin öncülük ettiği ve ev sahipliği yaptığı ‘Denizli 2. El Sanatları Kongresi’ne katılımlarından ve katkılarından dolayı tüm akademisyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Yaren, el sanatlarının Orta Asya’dan Anadolu’ya farklı medeniyetler kuran Türkler için bir kültür mozaiği oluşturduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından kongre, Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bekir İnce’nin yaptığı fotoğraf slayt sunumu ve sonrasında yayınlanan Denizli El Sanatları Tanıtım klibi ve ardından sahnelenen halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Açılış programının ardından kongre, PAÜ Kongre Kültür Sergi Salonu’nda düzenlenen yöresel kıyafetlerden takı tasarımlarına birçok el sanatları çalışmalarının yer aldığı serginin açılışı ile devam etti.

Serginin açılışının ardından kongre, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Metin Ekici’nin gerçekleştirdiği ‘ UNESCO Somut Olmayan Miras Sözleşmesi ve Geleneksel El Sanatları’ konulu sunumuyla devam etti.

Üç gün sürecek kongrede; 43 sözel tebliğ, 3 konferans, sözlü sunumların yanı sıra karma sergi ve 4 atölye çalışması gerçekleştirilecek.