Denizli, 1. Derece deprem bölgesinde yer almasına rağmen zorunlu deprem sigortası konusunda duyarsız çıktı. 251 bin 500 konutun bulunduğu Denizli’de yüzde 38,4’ü sadece 96 bin 700 daire zorunlu deprem sigortası DASK’a sahip. O da konutların çoğunun kredili olarak satın alınmasından dolayı mecburiyet nedeniyle. Geçtiğimiz gün İstanbul, İzmir gibi mega kentlerde de hissedilen 5,5 büyüklüğünde meydana gelen Çanakkale depremi sonrası bu gerçekle bir kez daha yüzleşen Denizli'de konutların yüzde 61,6’sı yani 154 bin 800 konut Allah'a emanet.

5,5 büyüklüğündeki Çanakkale’de yaşanan deprem, ülkeye kendisini bir kez daha hatırlattı. Öyle ki, deprem İstanbul ve İzmir gibi mega kentlerde bile hissedildi. Binlerce can ve büyük mal kayıplarının yaşandığı 17 Ağustos 1999 Marmara depremini tecrübe eden Türkiye’de deprem halen çokta umursanmıyor. Bu durum Denizli’de de kendini gösteriyor. Uzmanlara göre 1. Derece deprem risk alanında kurulu olan Denizli’yi olası 6,8 büyüklüğünde bir deprem bekliyor. Osmanlı arşivlerine göre 1717 yılında 12 bin nüfuslu Denizli'de 6.4 büyüklüğündeki depremde 6 bin kişi hayatını kaybetmişti. Peki böylesi bir deneyime rağmen Denizli depreme ne kadar hazır? Deprem öncesi ve deprem sonrası olmak üzere bu konu da ikiye ayrılıyor. Deprem sonrası açısından insanların sıkıntılarını kolayca aşması ve yaralarını sarması için Zorun Deprem Sigortası (DASK) çok önemli bir unsur. Sigorta kapsamında yaşanan yıkım sonrası  evlerinin değeri olan para vatandaşa ödenecek. Sigorta yapılmamış ise depremle yıkılan vatandaş, bir kez daha yıkıma uğrayacak.

DENİZLİ UMURSAMIYOR

Ancak DASK Faaliyet raporu verilerine göre Denizli bu konuyu çokta umursamıyor. DASK raporuna göre en fazla sigortalılık ülkede Marmara Bölgesinde. Oran ise yüzde 57 civarında. Deprem riskini en çok barındıran bölgelerden olan Ege’de ise bu oran yüzde 45. Türkiye geneli sigortalılık oranı ise yüzde 47 ortalamasında. Peki Denizli’nin durumu ne? Rapora göre 251 bin 500 konutun bulunduğu Denizli sigortalılık konusunda hem Ege hem de ülke ortalamasının altında.  Denizli’de konutların yüzde 38,4’ü sadece 96 bin 700 daire zorunlu deprem sigortası DASK’a sahip.  O da konutların çoğunun kredili olarak satın alınmasından dolayı mecburiyet nedeniyle. Yüzde 61,6’sı yani 154 bin 800 konut Allah’a emanet durumda. Ortalama bir DASK Poliçesi ücreti ise 180 lira. Bu ücreti ödemek istemeyenler büyük bir riski de almış oluyor.  Olası gerçekleşecek ve yıkıma neden olacak bir deprem sonrası Denizlili birçok vatandaşın vay haline. Verilere göre de Denizli’nin deprem sonrasına yönelik ciddi anlamda konut sigortalılığı konusunda büyük bir eksikliği bulunuyor. Ortalama bir DASK Poliçesi ücreti ise 180 lira. Bu ücreti ödemek istemeyenler büyük bir riski de almış bulunuyor.