Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Turan Bahadır Salonu'nda görülen davanın 7. duruşmasına, sanık, sanık avukatları ile yakınları katıldı. Sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı hazırladıkları yazılı savunmalarını mahkemeye sunarken, tutuklu sanık Özbakır'ın avukatı Bayram Ali Yıldız, müvekkilinin anayasayı ihlal sayılabilecek hiçbir eyleminin bulunmadığını, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirterek, darbeye teşebbüsle yargılanamayacağını iddia etti.

Savunma yapan Özbakır da kalkışmada bulunan cuntanın somut iradesinin sıkıyönetim atama listesinde somutlaştığını, sıkıyönetim komutanı olarak kendisinin görevlendirilmesinin iki yönünün olduğunu öne sürdü.

Özbakır, şu savunmayı yaptı: "Benim komutan sıfatıyla askeriyenin içerisinde yapım, görüşüm gayet açıktır ve nettir. Siyasi iktidarın Ortadoğu politikaları sebebiyle ülkemin ve insanlarının zarar göreceği hususunda zaman zaman görüşlerimi dile getiririm. Hatta albaylığım döneminde bir daha darbe olmaması için kurmay personelin sosyoloji dalında eğitim görmesini başlattım. Benim görüşümden dolayı sıkıyönetim emrine ismimi yazarak tugayı harekete geçirmek istediklerini düşündüm. Takviye kuvvet listesi olarak gönderilen sıkıyönetim emrine ismimi koymayarak bu sefer de farklı bir yöntem kullandıklarını düşündüm."

Komandolara suçlama

Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Özbakır, Söke'de bulunan komando birliğindeki personelin psikolojik sorunları olduğunu öne sürerek, "Birlikte yer alan askerler uyuşturucu kullanan, sorunlu askerler. Bu askerler komando vasfının dahi taşımıyor. Örgüte müzahir olsam, darbeci olsam bu askerleri niçin Ankara'ya götüreyim" diye konuştu.

"Tugayın Çardak Hava Limanı'na gitmesi eyleminin darbeye destek değil, darbe karşıtı olarak değerlendirilmesi" gerektiğine işaret eden Özbakır, "Sıkıyönetim emrinin icra edileceği endişesi ve kuşkusu taşıdığım için personeli Çardak Havalimanı'na yönlendirdim. Darbeci olsaydım 45 dakikada her yeri yerle bir ederdim. Hiçbir rütbeli personel benden kanunsuz emir aldığını söylememiştir. Birliğim Çardak Havalimanının emniyetini almaya gitti. Mülki amirin oluruyla hareket ettim" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının "15 Temmuz öncesi ve 15 Temmuz'daki faaliyetlerinin bu kadar tesadüf olamayacağı"nın belirtilmesi üzerine Özbakır, "Eğitim faaliyetini bildirmeme nedenim, Denetleme Başkanlığı'na gidecek rapordan dolayı eğitim faaliyetimizin sekteye uğrayacağı düşüncesidir. Ege Ordu Komutanlığının eğitimden haberi vardı, kendileri ile istişare yaptım" dedi.

Dava

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 40'ı tutuklu 64 sanık hakkında, Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. DENİZLİ (AA)