Dövizde yaşanan dalgalanmayla kendini gösteren sıkıntıları aşmak için Denizli’de bazı firmalar son dönemde mahkemeye başvurarak iflas erteleme olarak da bilinen konkordato talepleri gündemde ilk sıralarda yer lamaya devam ediyor. Tekstil, mermer neredeyse her sektörde onlarca firma Denizli Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapıp  konkordato talebinde bulundu, talep etmeye de devam ediyor. Mahkeme de şirketin mal varlığı, borcu ve birçok duruma bakarak ilk olarak geçici sonradan da talep gelmesi durumunda daha uzun süreli konkordato hakkı tanıyabiliyor. Konkordato alan firmalarda bu süre içinde gelir gider dengesini sağlamaya çalışıp, kapısına kilit vuracağına yaşama şansı elde ediyor.

O FİRMALARDA ZORA GİRİYOR

Ancak işin tezat bir noktası da bulunuyor. Bankaların dışında konkordato ilan eden  şirketlerin mal ya da hizmet satın aldığı onlarca yerel orta ve küçük ölçekli firma bulunuyor. Hal böyle olunca bu süreç birçok firmayı, iç piyasayı tedirgin ediyor. Bazı firmalar konkordato ilan eden firmadan zamanında alacaklarını tahsil edemeyeceği için zor durumda kalabiliyor.

FİRMA SAYISI TEDİRGİN EDİYOR

Denizli’de yaklaşık olarak konkordato ilan eden firma sayısı da belirdi. Denizli’de onlarca yıldır ekonomi dünyasında üretken olan, yüzlerce kişiye istihdam sağlayan firmalar dahi yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle konkordato sürecine girebiliyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkede ekonomik dar boğaza giren ve konkordato ilan eden firma sayısı 850 civarında. Denizli’de ise son dönemde artan sayılarla birlikte konkordato ilan eden firma sayısı ise yaklaşık 40’a yakın. İstanbul, Ankara ve İzmir konkordato sürecinde başı çekerken Anadolu Kaplanı İhracat kenti Denizli’de de sayının bu denli yüksek olması, esnafı da sanayiciyi de tedirgin etmeye devam ediyor.