Bir dizi ziyaret ve program dolayısıyla Denizli’ye gelen Sudan heyeti,  Denizli Ticaret Borsası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Kuzey Kordafon Valisi Mohamed Haroun, Sudan Büyükelçisi Dr. Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani, Denizli Ticaret Borsası İbrahim Tefenlili ile Sudanlı yetkililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Sudan’la ikili ilişkilerin önemine dikkat çekti. Tefenlili, Afrika’nın 3. büyük ülkesi olan Sudan’ın çok değerli topraklara sahip olduğunu vurguladı.

PAMUK VE SUSAM ÜRETİMİ İÇİN ÇAĞRI

Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ise, Sudan’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla Denizli’yi yakından ilgilendiren bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin son dönemde Sudan’da bizlerin girişimleri sayesinde ikili serbest ticaret anlaşmalarının ve karşılıklı ticaret yatırımcılarının korunması çok önemli bir konu. Türkiye’de yeterli üretimi olmayan tarım ürünlerinin Sudan’da yetiştirilmesi; bunların başında susam, nohut, pamuk gelmektedir. Sudan, Osmanlı Devleti’nin pamuk deposudur. Sudan bizim için çok önemli. Yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla Denizli’yi çok ilgilendiren bir yer. Denizli’nin orada olması gerekiyor.  Fırsatı kaçırmamak adına Sudan’la ön ticari anlaşmalar yaparak buraya geldik. Bunun müjdesini de vermek istiyorum. Kendileri de Türk sanayici ve iş adamlarının el üstünde tutarak imtiyaz tanınacağını söylüyorlar” dedi.

SUDANLI VALİDEN GİRİŞİMCİLERE DESTEK SÖZÜ

Kuzey Kordafon Valisi Mohamed Haroun, toplantıda yaptığı konuşmada Türk yatırımcılara gereken desteğin sağlanacağını ifade ederek, “Bugün bu görüşmeyi yapmaktan çok memnunum. İki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşmaları imzalandı. Bunun hedefi 450 milyon dolar olan ihracatı yıllık 10 milyar dolara çıkarmak. Sizde bizde olmayan teknoloji var. Bizim de yapmamız gereken şey özel sektörün önünü açmak” şeklinde konuştu.

“KULLANILMAMIŞ HAMMADDEMİZ ÇOK”

Sudan Büyükelçisi Dr. Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani ise, “Tarihi ve kültürel ilişkilerimiz var Türkiye'yle. Sudan’da Kullanılmamış halde çok fazla kaynağımız var. Türkiye'de teknoloji var. Aynı zamanda finans kaynağı mevcut. O yüzden stratejik anlaşmalar yapılması için iyi bir ortam var. Ziraat bankası Sudan’da Şube açacak. İki merkez bankası arasında anlaşma imzalandı. O yüzden para transferleri çok rahat yapılabilir. Biz özel sektörü Sudan’a bekliyoruz” ifadelerini kullandı.