Denizli Ticaret Borsası (DTB), Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu- Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (TENMAK NÜKEN), Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliği ile 2016 yılında başlayan “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projesinde sona yaklaşıldı.

KISA SÜRE SONRA ÇİFTÇİLERLE BULUŞACAK

6 yıldır Uşak Ulubey, Burdur Yeşilova ve Denizli Tavas’ta proje kapsamında yapılan deneme üretimleri nihayet başarıya ulaştı. Bu üretimlerden elde edilen çeşitlerden üç tohum adayı belirlendi.  Seçilen bu üç çeşit Sarı Leblebi ve Beyaz Leblebi imalatına son derece uygundur. Artık bu Nohut türlerinin tescilini alıp piyasaya sunarak çiftçiler ile buluşacak.

Denizli Ticaret Borsası’nın yürüttüğü ‘Leblebilik Nohut Tohumu Geliştirme Projesi’nde sona yaklaşıldı.

“UYGUN TOHUM SEÇME ÇALIŞMASI YAPTIK”

Son olarak 9-10 Ağustos 2021 tarihinde Tavas’ta gerçekleşen hasada katılan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, imalatçıların hammadde nohut ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi. Hastalık nedeniyle son dönemde nohut üretiminin yapılamadığını aktaran Tefenlili, “ Leblebi imalatı ilimiz için büyük öneme sahip ama bölgemizde Leblebilik nohut üretimi, bitkilerdeki hastalıklardan dolayı maalesef yapılamıyordu. Leblebi imalatçılarımız, Leblebilik nohudu ya ülkemizdeki başka illerden ya da yurtdışından tedarik ediyordu. Bu soruna kesin çözüm bulmak için 2016 yılında dört kurum bir araya gelerek leblebi sektörünün ihtiyacı olan, kolay işlem görebilen, hastalıklara karşı dayanıklı, verimi yüksek ve iklim koşullarına uygun nohut tohumları geliştirmek için yola çıktık. Altı yıllık süreçte proje içerinde yer alan tüm kurumlarımızla uyum içerisinde çalışarak Uşak Ulubey, Burdur Yeşilova ve Denizli Tavas’ta deneme ekimleri, uygun tohum seçme çalışmaları yaptık” dedi.

Denizli Ticaret Borsası’nın yürüttüğü ‘Leblebilik Nohut Tohumu Geliştirme Projesi’nde sona yaklaşıldı.

“NOHUT ÜRETİM MERKEZİ OLACAK”

“Bugün hedefimize bir adım daha yaklaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Tefenlili, “ Yıllardır yapılan deneme artık sonuç verdi. Elde ettiğimiz üç tohum türü ile Sarı Leblebi ve Beyaz Leblebi imalatçılarımızın Hammadde Nohut ihtiyacını çözeceğiz. Türkiye’nin leblebi ihtiyacının yüzde yetmişini karşılayan İlimiz artık leblebinin hammaddesi olan Nohut için üretim merkezi olacak. Leblebinin İlimiz ve üyelerimiz için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Denizli Ticaret Borsası olarak bu önemli çalışmada hem arazide hem de laboratuvar ortamında bizlere destek olan Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu- Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü temsilcisi Zafer SAĞEL’e, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri ÇAKIR ve ekibine, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya’ya ve görevli arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Tavas’ta yapılan hasada Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim TEFENLİLİ, Tavas Ticaret Odası Başkanı Saffet İNAMLIK, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu- Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü temsilcisi Zafer SAĞEL, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri ÇAKIR, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. Evren Atmaca ve görevli personeller katıldı.