Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantı ile Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Denizli HAY-KOOP Başkanı Mehmet Varol ve Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu yaptıkları açıklamalarla projeli kamuoyuna tanıttı. İlçede hem hayvancılık üretiminin gelişimine hem de sokak hayvanları yararına önemli katkı sunacak projenin ismi ise geçtiğimiz günlerde trafik kazasında yaşamını yitiren veteriner hekim Oğuz Demiröz’ün adı verildi. Başkan Çelik, “Bu projeleri gerçekleştirirken serbest veteriner hekimlerle görüşme ve ortak çalışmalar yaptık. Hepsi de canla başla benim yanımda oldular. O veteriner hekimlerimizden bir tanesi proje başladıktan birkaç gün sonra 26 yaşında bir trafik kazasında kaybettik ve projemizin adını da Oğuz Demiröz koyduk” diye konuştu.

“HAYVANCILIĞIN YANINDAYIZ”

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik yaptığı açıklamada, “183 tane ağılımız var. İçinde 5 hayvan olan, 10 hayvan olan farklı farklı şekilde. Her işletmeden 1 tane hayvanın suni tohumlamasının bedelini belediye olarak biz karşılıyoruz. Yaklaşık 19 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Küçükbaş hayvancılık için ne yapabiliriz dediğimiz şu bilgiyle karşılaştık. Bozkurt’ta yılda 2 kez yapılan koyun kırpma işini biz Burdur’dan, Afyon’dan, Acıpayam’dan gelen koyun kırpmacılarla yapıyormuşuz. Bizde yokmuş bu. Bu bilgiyi elde ettikten sonra bunlar ilgili eğitim veriliyor. 3 tane belediye çalışanımız bölgede tüm küçükbaş hayvanların kırpmalarını bedelsiz olarak yapma kararı aldık. Asıl sorunumuz gübreydi çünkü herkes birbirini şikayet eder duruma gelmişti. Biz de çok modern ağırlarımız bulunmaktadır. Biz de bunları belediye olarak iş makineleri ve kamyonlarla alıyoruz. Yaklaşık olarak 300-400 bin metrekare alan tahsis ettirdik. Gübreleri bu alana yayıyoruz ve kurutuyoruz. Önce akademiden yetiştirdiğimiz sertifikalı kişiler burada kurumuş gübreleri eliyor, paketliyor ve gübre stoğumuz oluşuyor. Biz de bunu vatandaşla paylaşıyoruz” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, “Veteriner hekimlerimiz Hambat Ovasında çalışmalarına başladı. İlk projelerden birisi olarak her büyükbaş işletmesinde Bozkurt Belediyesi’nin bir hayvana ücretsiz olarak suni tohumlama yapılabileceğini ifade edildi. Pandemi döneminde hayvancılığın ve tarımın ne kadar önemli bir faktör olduğunu ortaya koyunca biz sadece büyükbaş desteklemesi olmasın dedik. Küçükbaş hayvancılık kapsamında ücretsiz hayvan kırkımları için çalışmalara başladık. Sokak hayvanları için ise kısırlaştırma, hastalıklarının tedavileri ve barınması için bir proje geliştirdik” diye ifade etti.

“ARTI DEĞER KATIYOR”

Denizli HAY-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varol ise, “Hayal olmadan projeler olmuyor. Bu konular hakkında Birsen Başkanımızla karşılıklı görüşmeler yaptık. Bu proje çevreci bir proje ve sosyal sorumluluk projedir. Bu projenin önemli bir tarafı, hayvan işletmelerinin belediye tarafından haftada bir kez temizlenmesi ve gübrelerinin işleme konulup değerlendirilmesiyle ilgili bir aşaması vardı. Burada bir yerel yönetimin böyle bir proje kapsamında değerlendirmesi artı değer katıyor” dedi.